Volledig scherm
Pim Brand in actie. © Ruben Oreel

Rescue Vlissingen: die ene dag dat alles mag

VLISSINGEN - Het hulpverleningsevenement Rescue in Vlissingen liet woensdag weer vele jongensharten sneller kloppen. Ook dat van de 8-jarige Pim, die alles mocht uitproberen. "Zelf speel ik ook altijd brandweer.''

Ineens mag je overal op, aan en inzitten, bij al die spannende, indrukwekkende, glanzende rode, gele, oranje, blauwe en witte voertuigen die je normaal alleen ziet als er iets faliekant mis is gegaan. Maar Pim Brand (8) uit Oost-Souburg heeft haast, terwijl hij er op de Boulevard Evertsen toch al twee kilometer aan hulpverleningsexpositie van Rescue Vlissingen op heeft zitten.

Lamborghini
Hij heeft de blauwe tank op rupsbanden van de Koninklijke Marechaussee beklommen, op de politiemotoren gezeten, in een Engelse ambulance rondgekeken en de Italiaanse politie-Lamborghini uitgeprobeerd - "Die zit héél laag!'' - en natuurlijk ook de goeie oude Rijkspolitie-Porsche, maar nu wil hij naar de brandspuit.

Op het braakliggend veldje van het eenmalig hotel Brittannia kan dat dankzij de bedrijfsbrandweer van jachtenbouwer Amels. Eigenlijk is het spuiten al stilgelegd. De buren van het belendende appartementencomplex klaagden. Door de enorme toeloop van spuitgrage kinderen heeft het water het grasveld verzadigd en loopt het de parkeerkelder in.

Straal water
Maar tot zijn verrukking wordt voor Pim, zoon van een vrijwillige brandweerman, een uitzondering gemaakt: met helm op spuit hij een dikke straal water tegen de aanwakkerende wind in, aangemoedigd door moeder Yvette, opa Peter en oma Marianne. "Dat is best zwaar. Wel vijf kilo, denk ik'', becommentarieert Pim met ernstige blik.

Daarna kruipt hij achter het stuur van de brandweerwagen, en nog eens hoog in de bestuurdersstoel vanwaar de achteras wordt aangestuurd van de zeventien meter lange Amerikaanse Seagram Tiller-ladderwagen. "Als ik ga spelen bij mijn vriendje Jordi doen we ook altijd brandweer. Zijn vader is brandweerman. Mijn papa ook.'' Vrijwilliger bij chemiebedrijf Eastman, vult vader Jeroen Brand aan.

Wat vond Pim het mooist? "Het spuiten! Maar ik word later geen brandweerman. Ik word kok. Ik kan al aardappels en een gehaktbal maken.''