Volledig scherm
Veronique De Tier is voorzitter van de Stichting Nederlandse Dialecten en adviseur streektalen van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. © Dirk-Jan Gjeltema

'Renaissance van Zeeuws is begonnen' (quiz + video)

MIDDELBURG - Redden sociale media de streektaal? Dat is de hamvraag op het symposium dat de Stichting Nederlandse Dialecten 7 oktober in Middelburg houdt.

"Vaak zijn mensen zich er niet eens van bewust dat ze streektaal gebruiken", zegt Veronique De Tier. Zij is voorzitter van de Stichting Nederlandse Dialecten en adviseur streektalen van Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland. "Dialect is een onderdeel van de Nederlandse taalhistorie; het is Nederlands in een vroeger stadium."

Onder druk

Streektaal staat volgens De Tier onder druk. De ontwikkelingen binnen het dialect en het spreken van Zeeuws nemen af. Veel dingen die in dialect benoemd werden, bestaan niet meer. Bijvoorbeeld verschillende soorten landbouwploegen."Dialect is plaatsgebonden. Onze wereld wordt groter en daarom hebben we eerder behoefte aan een overkoepelende standaardtaal dan aan een dialect", legt ze uit.

Dit dialectverlies zorgt er volgens De Tier wel voor dat de sprekers van dialect minder gestigmatiseerd worden; mensen gaan het dialect koesteren. Daarnaast gebeurt het de laatste twintig tot dertig jaar steeds vaker dat mensen Zeeuws gaan schrijven. "Dat is eigenlijk gek, want dialect is een spreektaal." Volgens haar wordt er vaker Zeeuws geschreven omdat het steeds minder wordt gesproken; het is een manier van behoud.

Renaissance

Het Zeeuws Woordenboek en tijdschrift Noe hebben pogingen gedaan om een Zeeuwse spelling vast te leggen. Maar volgens De Tier is een officiële spelling voor het Zeeuws niet raadzaam. Zeeuws is van oorsprong een gesproken taal en elke spelling roept volgens haar weerstand op, omdat het in elk gedeelte van de provincie weer anders is. Spreek bijvoorbeeld het woord schaap maar eens uit op zijn Zeeuws-Vlaams en in het Schouws.

De Tier: "Ik denk dat we midden in een dialect-renaissance zitten; we willen het dialect in leven houden." Ze verwacht dat dialect over vijftig jaar een stuk minder gesproken zal worden, maar dat mensen er minder op tegen zullen hebben als iemand dat wel doet. Ook verwacht ze dat Nederlands en streektaal steeds vaker naast elkaar en door elkaar gebruikt zullen worden.

Wil je zelf onderzoek doen naar waar Zeeuwse woorden het meest getwitterd worden? Kijk dan op: Twiqs.nl, deze site komt ook aan bod op de conferentie.
Aanmelden voor de conferentie (7 oktober) en meer info: nederlandsedialecten.org

Facebookpagina's in/over 't Zeeuwse dialect: In 't Zeêuws, Zeeuwse Taele, Zeeuwsnzo, ZeeuwseSpreuken, Zeeuwen Be Like, jebenteenechtezeeuwals.

Zeeuwse spreuken op Instagram: echtzeeland

Het laden van de quiz kan even duren, geduld alsjeblieft.