Volledig scherm
Wethouder Jacqueline van Burg van Schouwen-Duiveland (rechts), wethouder Marnix Trouwborst van Goeree-Overflakkee (links) en gedeputeerde Floor Vermeulen van Zuid-Holland (midden) met de nieuwe plannen voor de N59. © Jeffrey Kutterink

Regio gaat met kabinet om tafel over verdubbeling N59

OOLTGENSPLAAT - Zeeland, Zuid-Holland, Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee gaan opnieuw praten met het kabinet om de N59 zo snel mogelijk te verdubbelen. Dat gesprek vindt op 13 oktober plaats.

Al jaren praten de overheden met het rijk om de weg veiliger te maken, maar tot nog toe zonder resultaat. Op de N59 tussen Schouwen-Duiveland en Hellegatsplein staan vaak files en vallen naar verhouding veel verkeersslachtoffers. De vier overheden vinden dat de weg, als hoofdontsluiting van Goeree-Overflakkee en Zeeland op orde moet zijn. "De weg is van groot belang voor de ontwikkeling van de regionale economie", zegt wethouder Jacqueline van Burg van Schouwen-Duiveland.   Duurzaam en veilig . De ambitie van de vier overheden is om van de N59 een duurzame en veilige weg te maken. Zo zou er een verkooppunt van waterstof moeten komen en komt er een onderzoek of vrachtwagens en landbouwvoertuigen op Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee over kunnen stappen op waterstof.   De regio wil de N59 dus aanpakken, nu de minister nog, zegt gedeputeerde Floor Vermeulen van Zuid-Holland. "De weg is van het rijk, dus we kunnen de weg niet zelf verdubbelen."   Landelijk programma   De aanpak van de N59 moet, vinden de regionale overheden, in het landelijk programma voor aanpak van infrastructuur komen (Mirt). Pas dan kunnen kostenramingen worden gemaakt en een plan van aanpak worden geschreven. Hoewel de weg van het rijk is, is de regio bereid om veel geld bij te leggen.   Zuid-Holland heeft er 10 miljoen voor op de plank liggen, Goeree en Schouwen-Duiveland samen 1 miljoen. Zeeland is eveneens bereid geld op tafel te leggen, al is nog niet duidelijk hoeveel. Het idee is om de minister in oktober te vragen samen met de regio de weg aan te pakken. Maar hoeveel de verdubbeling precies kost, is niet duidelijk. De regio wil dat Rijkswaterstaat de kosten in kaart gaat brengen. Volgens Vermeulen wil de regio de weg niet van het rijk overnemen. Dus verdubbelen kan pas, als het rijk prioriteit aan het project geeft. Om dat te bereiken is het gesprek in oktober bedoeld.