Volledig scherm
Robert Verheij geniet van het onstuimige weer. © Marieke Mandemaker

'Regen is voor kitesurfers niet erg, het moet waaien, liefst stevig'

BROUWERSDAM - Een flutzomer? Niet voor kitesurfers. Want een spatje regen houdt hen absoluut niet tegen. En wind staat er in Zeeland altijd. Dit moet dus wel een topzomer zijn. Toch?

Plat op zijn kont schuift Robert Verheij (39) het strand op. Beheerst. Zijn kite hangt hoog in de lucht, zijn board ligt voor hem op het zand. "Wow. Tof. En dan moet je weten dat ik een pin in mijn been heb hè." Zo kan hij wel even praten, verzekert de tenniscoach uit Waalwijk. "De kite blijft wel hangen."

'Doet me niets'
Staat hij niet op de tennisbaan, dan hangt hij wel aan een kite op zee. Vaak bij de Brouwersdam, zoals nu. Weer of geen weer. "Dat maakt me echt niet uit. Regen doet me niets. Ok, je moet wel opletten, je gaat natuurlijk niet het water op als er een zware bui aankomt."

Dan moet de zomer van 2016 wel een topzomer zijn. Toch? "Dat valt mee hoor." Een golf sleept hem bijna mee het water in. "Als je bedoelt dat kiters niet erg balen van de vele regen, dan heb je gelijk. Al heb ik natuurlijk ook liever een zonnetje. Maar het heeft deze zomer nog niet vaak hard gewaaid. Helaas."

Been gebroken
En hoe zit het nou met dat been? "Dertien weken geleden brak ik mijn linkerbeen tijdens het kiten. Ach, kan gebeuren hè? Dat het goed gaat? Ja, best wel, zag je die sprongen net?"

Als Robert weer soepel in de benen komt om opnieuw over de golven te stuiteren, staat Ivanka (45) op het punt het water in te gaan. "Van de krant? Oh leuk. Even wachten hoor, dan laat ik mijn kite even zakken."

Fervente kiter
Ook zij is een fervente kiter, blijkt als het zeil op het strand ligt. "Zo, dat praat makkelijker. Ja, ik kite al drie jaar. Zodra ik maar even kan, sta ik op mijn kiteboard. Vaak hier. Zo'n mooie plek!"

En hoe zit het nou met die flutzomer? Want veel toeristen aan de kust balen van al die regen. "Het gaat niet om de regen, maar om de wind. En deze zomer heeft het nog niet zoveel gewaaid. Regen of geen regen, ik kite. Niet bij onweer natuurlijk of echt grote buien. Dan heb je het gevaar dat de wind wegvalt of ineens sterk aantrekt. Dan is het uitkijken."

Ontspannend
De Brabantse ('ik woon in de omgeving van Breda') legt de lijnen weer uit en trekt soepel de kite de lucht in. "Dit is inspannend en ontspannend tegelijk", roept ze tegen de wind in. Lachend: "Je moet uitkijken dat je 's avonds thuis niet rondstuitert. Veel succes hè? Maak er iets moois van."

Iets verderop pompt Ger van der Ham (66) uit Woerden de tube van zijn kite op. "Toen ik vanochtend thuis vertrok regende het nog. En nu? Prachtig weer. En een prima wind. Stabiel, niet vlagerig." Hij kiest vandaag voor de 12; een zeil met een oppervlakte van 12 vierkante meter. "Best groot, gezien de hoeveelheid wind. Maar het kan wel."

Afhankelijk van de windrichting is hij regelmatig te vinden op de Maasvlakte of de Brouwersdam. "Een topzomer? Nou, nee hoor. Dit jaar ben ik nog maar een keer of zes gaan kiten. Andere jaren was dat al snel een keer of dertig. Het wordt pas leuk vanaf windkracht 5, maar zo hard heeft het nog niet vaak gewaaid."

Volledig scherm
Ger van der Ham en Ivanka genieten aan de Brouwersdam van de wind en hun kites. © Marieke Mandemaker