Volledig scherm
Eén van de opvarenden wordt afgevoerd. © Frans Bosscha

Reddingsboot sloeg om bij ruwe zee

VLISSINGEN -  Het is nog niet duidelijk waardoor een boot van de Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland woensdagavond omsloeg. Drie redders lagen een uur in het water voor ze zelf gered werden. Voor de redders, die nu zelf in de rol van drenkeling kwamen, is het te vroeg om met de media te praten. 

"Vanavond komen we samen. Dan laten we ze eerst hun verhaal eens doen, met iemand erbij van Slachtofferhulp of de overkoepelende bond van reddingsbrigades", zegt secretaris Paul Kouijzer van de Reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland.

De reddingsbrigade assisteerde woensdag bij een wedstrijd zeezwemmen van de Stichting Zeezwemmen Langs Walcheren. Secretaris Jan Kortsmit van de stichting wist tot donderdagmorgen nog niets van wat zich woensdagavond afspeelde in het zeewater, drie mijl ten westen van de Oosterscheldekering. ,,'s Ochtends kreeg ik een telefoontje: of ik wist dat een bootje van de reddingsbrigade in de problemen was gekomen en dat de drie bemanningsleden te water geraakt waren."

Heel zwaar

Kortsmit is zelf ook zeezwemmer. Over de weersomstandigheden ten tijde van de wedstrijd zegt hij: "We hebben tevoren zwemmers geattendeerd op het feit dat het zwaar zou worden. Heel zwaar. Er was windkracht vijf met uitschieters, pal op kop. We hebben enkele tientallen afmeldingen gehad. Uiteindelijk hebben er ruim honderd zwemmers meegedaan. Puike zwemmers uit Nederland, België, Duitsland. Velen hebben getraind in binnenwateren en rivieren, maar zijn niet vertrouwd met omstandigheden zoals die er gisteren op zee waren."

Alle Scheldemondingen staan erom bekend dat er verraderlijke stromingen en winden kunnen zijn, aldus Kouijzer van de reddingsbrigade. Bij zeezwemwedstrijden is omwille van de veiligheid tegenwoordig verplicht een felgekleurd luchtzakje om het middel te bevestigen, waarop in geval van nood geleund kan worden en dat goed zichtbaar is. Zoals altijd voeren gisteren ook reddingsboten mee, die als veegploeg dienen: als een zwemmer in nood komt, steekt hij zijn hand op en wordt opgepikt.

Reflector

Omdat de zeezwemwedstrijd - mede door de zware omstandigheden - iets uitliep, konden de assisterende reddingsboten pas na 21 uur 's avonds naar huis terugkeren. Om 21.29 uur woensdagavond ging de zon onder. Het duister moet de reddingsactie bemoeilijkt hebben. De drenkelingen, die telefonisch contact onderhielden met de hulpdiensten, werden uiteindelijk gevonden doordat een lichtbundel een reflector van hun boot raakte.

Reddingboot Uly van reddingsstation Westkapelle nam de reddingsboot op sleeptouw, de slachtoffers werden aan boord gehaald van de Koopmansdank van reddingstation Neeltje Jans. Ondanks de beschermende kleding en de temperatuur van het zeewater (20 graden) waren de bemanningsleden (één man en twee vrouwen) na bijna een uur in het water onderkoeld. Eén van hen was zelfs enige tijd buiten kennis, maar ook zij maakt het inmiddels naar omstandigheden goed.