Volledig scherm
Professor Pieter Tops wijst erop dat in Zeeland opvallend veel verdacht vastgoed is.

'Recreatieparken zijn middel om crimineel geld wit te wassen'

KORTGENE - Ondermijning, de vermenging van onderwereld met bovenwereld, heeft een enorme invloed op de Zeeuwse samenleving. "Sommigen kijken weg, anderen pikken een graantje mee."

Ondermijning, het komt veel meer voor dan we denken. Echt veel meer - in Nederland en ook in Zeeland, zegt professor Pieter Tops. De hoogleraar bestuurskunde is al jaren nauw betrokken bij de aanpak van ondermijning in Brabant en Zeeland en zegt tijdens een telefonisch interview vanuit Italië dat politie, justitie en overheid zich inmiddels bewust zijn van de enorme invloed die ondermijning heeft op de Zeeuwse samenleving.

Zo vindt hij het heel mooi dat een officier van justitie, naast zijn gewone werk, nu ook de Zeeuwse havens als speciaal aandachtspunt heeft. ,,Maar dat is nog niet voldoende. Het gaat er ook om dat hij mensen heeft die onderzoeken kunnen uitvoeren." Op dat gebied is het volgens hem nog steeds armoe troef.

Zeker in vergelijking tot bijvoorbeeld de Rotterdamse havens waar een veelvoud aan agenten beschikbaar is om daar onderzoeken uit te voeren. Criminele organisaties weten heel goed dat de Zeeuwse havens het met veel minder agenten moeten doen dan die van Rotterdam. De drugs die wel in Zeeland worden gevonden zijn volgens hem de bekende druppel op de gloeiende plaat. ,,Dat wordt door criminelen als een bedrijfsrisico ervaren."

Niet alleen allerlei illegale activiteiten rondom de havens baren hem zorgen. Hij wijst er ook op dat in Zeeland opvallend veel verdacht vastgoed is. Panden en recreatieparken zijn een middel om crimineel geld wit te wassen. Ook zijn er advocaten, notarissen, makelaars, hypotheekverstrekkers en bankiers die of actief of passief meehelpen aan dat witwassen.

,,Sommigen kijken weg, anderen pikken een graantje mee. Soms gaat het om een soort vriendendienst. En vervolgens word je langzaam hun wereld ingezogen." Een wereld, die volgens de hoogleraar hele aantrekkelijke kanten heeft. ,,Dan is er financieel plotseling heel veel mogelijk." Maar hij zegt ook dat die medewerking soms gebeurt uit angst. Concreet kan en wil hij niet worden. ,,Over lopende onderzoeken kan ik natuurlijk niet praten." Maar hij geeft wel aan dat ondermijning in Zeeland geen ver-van-mijn-bedshow is.

Lees het hele verhaal in de PZC van donderdag 22 september of online via Blendle