Volledig scherm
Eén van de opvarenden wordt afgevoerd. © Frans Bosscha

Reconstructie: Redders worden gered

NEELTJE JANS - Een uur lang hingen ze aan hun omgeslagen boot, de redders van de reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland. In de zwarte, onrustige zee.

Woensdag 3 augustus, 19 uur. Ruim honderd zwemmers zijn komen opdagen voor de eerste zeezwemtocht van het seizoen, van Oostkapelle naar Domburg. Het wordt een zware tocht in een ruwe zee, staat op de website van de Stichting Zwemmen Langs Walcheren. Enkele tientallen zwemmers hebben zich om die reden afgemeld. Voor degenen die onderweg toch in de problemen komen, zijn er de reddingboten die als veegploeg dienen. Ook de reddingsbrigade Zierikzee-Duiveland is present met een RIB: een feloranje, opblaasbare maar zeewaardige boot met een harde bodem, 5.40 meter lang. Aan boord twee vrouwen en een man, allen met de nodige ervaring.

21.15 uur: Voor de kust van Domburg

Met windkracht 5 pal op kop komen de laatste zwemmers aan de finish. De RIB kan eindelijk terugkeren naar de trailerhelling op Neeltje Jans. Om 21.29 uur die avond zakt de zon in zee en zal het in rap tempo donkerder worden. Geen zorgen: dankzij een GPS-kaartplotter en navigatieverlichting is varen in het donker mogelijk. De temperatuur is van een broeierige 21 graden naar amper 16 gezakt. Ook daar hebben de bemanningsleden in hun isolerende overlevingspakken geen last van. Nog vijf, tien minuten varen: dan zijn ze weer aan wal.

21.25 uur: Drie mijl ten westen van de Oosterscheldekering

Op het onrustige, zwarte water, waar nu golven tot anderhalve meter rondspoken, drijft een feloranje boot. De RIB ligt ondersteboven. Een fractie van een seconde, een samenloop van omstandigheden, meer was er niet nodig. Naast de boot drijven de drie bemanningsleden in hun zwemvesten, met één hand aan de boot. Eén van hen heeft een mobiele telefoon vast in een waterdichte hoes. Ze drukt: 112.

21.37 uur: Burgh-Haamstede

Schipper Martijn Kuzee van reddingsboot Koopmansdank staat de vaatwasser uit te ruimen als de pieper afgaat: het kustwachtcentrum in Den Helder. Prio 1, vaartuig omgeslagen, Neeltje Jans Buiten. Hij haast zich naar het KNRM-station Neeltje Jans. Even later stapt hij met vijf collega's op de boot, met over zijn normale kleren heen een overlevingspak. De windkracht is intussen toegenomen tot 6.

21.55 uur: Vaarwater Roompot

Martijn Kuzee tuurt over het water bij het Banjaardstrand. Naast de vaste schijnwerpers zijn twee extra zoeklichten aan de boot bevestigd. Want hier moeten ze ergens zijn. Maar er is niets te zien. Het Kustwachtcentrum onderhoudt contact met de drenkelingen en geeft informatie door aan de Koopmansdank. "Wij steken een vuurpijl af. Kunnen ze die zien?" Ja, ze zien hem, maar een tweede referentiepunt ontbreekt.

Het duister is nu volledig, maar in het donker verschijnt een lichtpunt: de radartoren van Neeltje Jans. Nu er een tweede oriëntatiepunt is, kan de positie beter bepaald worden. Er gaat nog een vuurpijl de lucht in. Dáár, dáár moeten ze zijn. De Koopmansdank stoomt op, met in zijn kielzog de reddingboot van Westkapelle, de Uly.

22.28 uur: Drie mijl ten westen van de Oosterscheldekering

Nog één keer gaat er een vuurpijl de lucht in. De drenkelingen zien in de verte de Koopmansdank al varen, maar nog altijd zien zij hen niet. De zee is zwart, de maan gaat schuil achter een dikke wolkenlaag. Bijna veertig minuten zoeken ze al. En dan strijkt het zoeklicht van de Uly over feloranje en reflecterende strepen van een zwemvest. Net op dat moment vliegt de Search- and Rescue-helikopter uit Rotterdam over, met zijn grote zoeklicht. Die kan terug naar huis.

22.30 uur

De Uly heeft de boot op sleeptouw genomen. Aan boord van de Koopmansdank zitten een man en een vrouw, stijf van de adrenaline, bij te komen in de kajuit. Eén vrouw is ondanks het overlevingspak onderkoeld geraakt en heeft na een uur in het 20 graden warme zeewater een lichaamstemperatuur van 35,2 graden.

22.45 uur: Aankomst bij Reddingsstation Neeltje Jans

Drie ambulances, een politiewagen, een traumaheli. De onderkoelde vrouw gaat op een brancard mee naar het ziekenhuis in Goes voor een nachtje observatie. De anderen komen met de schrik vrij. "Dit had echt verkeerd kunnen aflopen", denkt schipper Martijn Kuzee. Zelfs mét de telefoon heeft de zoektocht in het duister een uur geduurd. 'Ergens tussen Domburg en Neeltje Jans': dat is een zoekgebied van vier bij tien kilometer. Maar ze hebben hem gevonden, de spreekwoordelijke speld in de hooiberg.