Volledig scherm
De rechtbank in Middelburg. foto Guido van der Heijden

Rechter verbiedt opnieuw Middelburger uit zijn woning te zetten

MIDDELBURG - De rechter verbiedt voor de tweede keer binnen een jaar dat een inwoner van de gemeente Middelburg door de burgemeester voor drie maanden uit zijn woning wordt gezet. Die uit de wijk Dauwendaele, veroorzaakt overlast.

Die overlast is volgens de rechter niet zodanig dat zo'n drastisch middel toegepast mag worden door de burgemeester.

Advocate Femke van den Berg erkent ook dat haar cliënt voor overlast zorgt. ,,Maar niet dusdanig veel dat hij uit zijn woning gezet mag worden." Ze stelt dat dat alleen mag als de overlast vergelijkbaar is met de overlast die een drugsdealer veroorzaakt. ,,Dus als er veel aanloop is en ruzies op straat. Dat is hier niet het geval." Ze begrijpt dan ook niet waarom de burgemeester voor de tweede keer geprobeerd heeft hem uit zijn woning te krijgen.

Gevaar

Volgens beleidsambtenaar Rutger Kwekkeboom was dat omdat de vrees bestaat dat buren zelf tot actie overgaan. ,,En omdat er wel degelijk gevaar bestaat voor de omwonenden." Hij wijst erop dat uit onderzoek is gebleken dat er een brand heeft gewoed in de woning van de bewuste man. ,,Naast hem woont een gezin met kleine kinderen. Je moet er toch niet aan denken wat er had kunnen gebeuren als het niet gelukt was die brand te doven." Volgens de rechter gaat het om 'enkele roetplekken rondom de haard'. Ze vormen voor hem geen bewijs dat er daadwerkelijk sprake was van gevaar voor de omwonenden.

Gillen

De overlast die de man veroorzaakt bestaat uit, aldus Kwekkeboom, spreken, gillen en tieren vanuit zijn woning en tuin en vanaf zijn balkon. De rechter stelt dat die overlast 'volgens normale omgangsvormen niet acceptabel is'. Maar hij vindt ook volgens hem is er geen sprake van ernstige verstoring van de openbare orde, noch een ernstige bedreiging van de veiligheid en gezondheid van anderen.

Van den Berg zegt tot slot dat haar cliënt van plan is zijn woning te verkopen. ,,Hij wil naar een tolerantere buurt verhuizen." Om die reden, aldus de advocate, is hij momenteel bezig zijn woning op te knappen.