Volledig scherm
Paramotorvliegers. © ANP

Rechter tikt Zeeland op de vingers in zaak snorvliegers

DEN HAAG - De provincie Zeeland moet een onderzoek gaan uitvoeren naar het geluid dat snorvliegers maken. Dit heeft de Raad van State woensdag beslist.

Zeeland weigert al sinds 2012 de Paramotorclub Holland een ontheffing te geven om vanaf weilanden in het buitengebied op te stijgen met een motortje en een scherm. De provincie wil lawaaisporten en gemotoriseerde luchtsporten op het platteland terugdringen. De Raad van State vindt dat Zeeland door de hardnekkige weigering onvoldoende rekening houdt met de belangen van de schermvliegers. Pas als de resultaten van een akoestisch onderzoek bekend zijn kan bepaald worden of de ontheffing terecht is geweigerd, aldus de uitspraak van de Raad van State. De provincie krijgt zestien weken voor een nieuwe beslissing op de aanvraag van de Paramotorclub Holland. Die kan daartegen weer naar de rechter.

Zeeland vindt dat de snorvliegers kunnen opstijgen en landen op een luchtvaartterrein. Daar zijn ze echter niet welkom omdat ze te langzaam vliegen. Van de provincie mag de Paramotorclub ook aanhaken bij luchtvaartevenementen die van tijd tot tijd plaatsvinden. Snorvliegen moet zonder publiek vanwege het gevaar van de propellers, zegt de club. Zeeland kreeg in 2014 al van de rechtbank Zeeland-West- Brabant de opdracht een  geluidonderzoek uit te voeren maar de provincie deed dat niet.