Volledig scherm
Jan Hopmans met op de achtergrond de rechtbank in Middelburg. © Lex de Meester

Rechter Jan Hopmans soms tot tranen toe geroerd

MIDDELBURG - Een zeer ervaren rechter die tranen in zijn ogen krijgt van ontroering. Het overkomt Jan Hopmans als hij als politierechter te maken krijgt met een mogelijke fietsendief.

Die Afrikaanse verdachte is de vriend van een oude Middelburgse zwerver. Samen 'wonen' ze her en der in Middelburg. Soms in bushokjes, soms ergens anders. Als de oude man verplicht wordt opgenomen bij Emergis loopt zijn jongere vriend elke dag naar Kloetinge en terug om hem te bezoeken. Een kerkgenootschap hoort dat en verkoopt hem voor 25 euro een fiets. Als de politie hem ziet rijden wordt hij direct aangehouden en blijkt dat het om een gestolen fiets gaat. Tijdens de daaropvolgende rechtszaak, vele maanden later, kan de jongere zwerver het officiële aankoopbonnetje laten zien en spreekt de politierechter de man vrij. Hij heeft, zo schrijft Hopmans, geen enkele rancune over wat hem is overkomen. Hij is alleen maar blij dat hij zijn 'soulmate' kan bezoeken. Voor hij de rechtszaal verlaat draait hij zich even om, zwaait en zegt tegen Hopmans en de andere aanwezigen: "Fijne dag."

Persoonlijke belevenissen

Hopmans is al meer dan twintig jaar rechter in Middelburg en heeft veel spraakmakende zittingen gedaan. Van grote drugszaken, zoals die tegen Checkpoint, tot en met beruchte moordzaken. In zijn boek Mens in Toga schrijft hij niet over die grote zaken noch over de dilemma's van de rechtspraak. Wel over persoonlijke belevenissen als rechter en hij laat mooi zien dat dat ook maar mensen zijn.

Stapels geld

Hopmans was ook rechter-commissaris en onderzocht zo veel strafbare feiten. Hij vertelt in zijn boek hoe hij ooit tijdens een huiszoeking samen met een verdachte stapels geld zat te tellen. Maar in die functie kreeg hij ook te maken met de strafrechtelijke nasleep van oudejaarsrellen in Arnemuiden. 

Mens in Toga, wordt woensdag vanaf 16.30 uur gepresenteerd in boekhandel de Drukkerij in Middelburg. Het kost 13,50 euro.