Volledig scherm
Frans Vleut begon in september een recherchebureau in Goes. Onlangs verhuisde hij naar 's-Heerenhoek. Vanuit die plaats speurt hij met drie collega's naar de waarheid. Soms heeft hij dagen nodig voor het antwoord, soms is de klus in een uurtje gepiept. © Marcelle Davidse

Recherchebureau Zuid-Nederland doet speurwerk: net als in de film

'S-HEERENHOEK - Frans Vleut was na 25 jaar bij de politie klaar met alle dossiers die onderaan de stapel belandden. Die cirkeltjes kan ik zelf wél afmaken, dacht hij. Daarom begon hij Recherchebureau Zuid-Nederland.

Vleut begon op 1 september in zijn eentje in een kantoorpand in Goes. Al gauw kreeg hij zo veel werk dat hij hulp nodig had. 's Nachts op post staan en overdag weer achter het bureau zitten, dat is niet haalbaar", ondervond hij. Inmiddels heeft hij drie voormalige medewerkers van de politie in dienst.

Het recherchewerk gaat er eigenlijk net zo aan toe als in films en series. Portofoons, verborgen camera's, afluisterapparatuur en volgsystemen voor auto's; Recherchebureau Zuid-Nederland heeft het allemaal. En als er genoeg 'bewijsmateriaal' is vastgelegd, dan is het tijd om de verdachte ermee te confronteren.

Privacy

Sinds maandag werken ze vanuit de nieuwe vestiging aan de Nassauweg in 's Heerenhoek. "Hier hebben we wat meer ruimte en privacy. En door de afgelegen locatie hebben mensen het gevoel dat ze minder snel gezien worden." Al gaat Vleut het liefste naar zijn klanten toe. "In een vertrouwde omgeving voelen ze zich beter op hun gemak en zijn ze vaak bereid om meer te vertellen. Hoe meer informatie, hoe beter het fundament voor verder onderzoek is."

Prioriteiten

Daar ligt volgens Vleut al een 'extra' ten opzichte van de gewone politie. "We hadden laatst nog een klant van wie voor 250.000 euro aan spullen was gestolen. De politie had hem gevraagd of hij het aangifteformulier op internet even wilde invullen", vertelt hij vol ongeloof. "Niets tegen de politie hoor, want daar heb ik jarenlang met veel plezier gewerkt. Maar ze hebben niet de capaciteit om het werk te kunnen doen dat ze moeten doen. Daarom moeten ze prioriteiten stellen en laten ze andere zaken zitten. Je kunt van burgers niet verwachten dat ze op internet een goede aangifte typen. En dat is wel van belang voor het onderzoek. Daarom is dat ook iets waarvoor mensen bij ons terechtkunnen." Het recherchebureau werkt nauw samen met de politie en advocaten, omdat die interesse hebben in de uitgebreide dossiers van Vleut en zijn collega's.

Lees het hele interview vrijdag in de PZC.