Volledig scherm
© Thinkstock

Rabobank gaat in zee met Zeeuwse crowdfunder ZIB

MIDDELBURG - De Rabobank en Zeeland Investments Beheer Crowdfunding slaan de handen ineen om ondernemers in het midden- en kleinbedrijf sneller te helpen met financiering.

De Rabobank zal mkb'ers doorverwijzen naar ZIB Crowdfunding. In april sloot de bank al samenwerkingsovereenkomsten met Collin Crowdfund en Oneplanetcrowd. De bank spreekt tegen dat het financieringsverzoeken van ondernemers op deze manier afschuift naar crowdfundingsorganisaties.

Crowdfunding

"De Rabobank wil de financiële motor zijn voor ondernemend Nederland door ondernemers te helpen met het vinden van financiering voor hun plannen. Daarvoor kijken we verder dan alleen onze 'eigen winkel' en zoeken we samenwerking met andere financiële partijen. Alle drie de crowdfundingpartners van Rabobank zijn sterk gericht op het mkb. Dankzij deze unieke samenwerking gaan we ondernemers, voor wie crowdfunding passend kan zijn, beter en sneller helpen met het rondkrijgen van hun financiering", zegt Eric Saris, directeur Bedrijven van de Rabobank.

Volgens de bank kiezen ondernemers steeds vaker voor een mix van financieringsvormen. Ze steken er eigen geld in, halen geld op bij het publiek via crowdfundingssites en kloppen voor het restant aan bij de bank. "Als het gaat om risicodragend kapitaal praat het voor een bank een stuk makkelijker als een ondernemer al het vertrouwen geniet van mensen die in het bedrijf investeren en er zelf ook eigen geld in steekt", vult woordvoerder Marie-Christine Reuskens van Rabobank aan.

Serieuze partij

ZIB Crowdfunding is voor de bank een serieuze partij. De investeringsmaatschappij van de bekende Zeeuwse ondernemer Henk van Koeveringe (Mr. Roompot) haalde vorig jaar ruim de helft (10,6 miljoen euro) van het geld op voor renovatie van het ziekenhuis in Vlissingen.