Volledig scherm
Cees Freeke © Camile Schelstraete

Raadslid Freeke wil uitleg van burgemeester Jan Lonink over 'wantoestanden' bij Veiligheidsregio

TERNEUZEN - Het Terneuzense raadslid Cees Freeke (55terneuzen) wil informatie van burgemeester Jan Lonink over de 'wantoestanden' bij de Veiligheidsregio Zeeland en het gedrag van directeur Gerrie Ruijs.

Freeke heeft niet de indruk, zegt hij, 'dat een stelletje oproerkraaiers en Letty Demmers op oorlog uit zijn'. Het raadslid: "Dit roept veeleer een beeld op van een directeur die ongebreideld haar bevoegdheden te buiten gaat, waarover niemand iets mag zeggen, en die zich bovendien onaantastbaar waant.'' Hij vindt dat Ruijs niet door het dagelijks bestuur moet worden verdedigd, maar aan de tand moet worden gevoeld over alle gerapporteerde feiten en omstandigheden. Freeke wijst erop dat de gemeenten - dus ook Terneuzen - opdraaien voor een belangrijk deel van mogelijk 'niet noodzakelijke uitgaven'.

,,Het bestuur van de Veiligheidsregio gaat ook niet helemaal vrijuit, nu bekend is geworden dat Ruijs in strijd met de instructies over een directiewagen kan beschikken, een piketvoertuig dat zou worden wegbezuinigd. Ook weer kosten, die alle gemeenten moeten ophoesten."

In een verzoek om inlichtingen aan Lonink, ook voorzitter van de VRZ, somt Freeke tal van kwalijke gebeurtenissen en ontwikkelingen op. Leidraad daarbij vormen de publicaties in de krant. Zo vindt hij het onaanvaardbaar dat de wettelijk verplichte Arbo-coördinator is wegbezuinigd, hekelt hij het feit dat Ruijs haar nevenfuncties niet heeft opgegeven en vraagt hij uitleg over het excessieve bedrag voor vergaderingen 'buitenshuis'. Het raadslid wil van Lonink ook uitleg over het bovenmatig inhuren van bevriende relaties als adviseurs.