Volledig scherm
© Lex de Meester

Raad van State verwerpt bezwaren tegen hoogspanningsstation Rilland

DEN HAAG - De Raad van State heeft woensdag de bezwaren van omwonenden, de ZLTO en de landbouwverening Reygersbergh tegen de aanleg van een hoogspanningsstation bij Rilland ongegrond verklaard.

Vooruitlopend op een nieuwe hoogspanningslijn (380 kilovolt) tussen Borssele en Tilburg komt er een schakelstation tussen Rilland en het Schelde-Rijnkanaal, pal ten zuiden van de A58. Deze zorgt tevens voor een betere verbinding met België. De vergunningen hiervoor zijn verleend door waterschap Scheldestromen en de ministers van Economische Zaken en Infrastructuur en Milieu.

Zoetwatervoorziening

De landbouw is bang dat de zoetwatervoorziening naar de Eerste Bathpolder en de Reigersbergsche polder wordt verstoord door de aanleg van het station. De Raad van State vindt echter dat de voorschriften voor de aanleg voldoende garantie geven voor de aanvoer van zoetwater. Eerst worden nieuwe waterlopen gegraven en pas daarna bestaande gedempt.

Omwonenden betwisten nut en noodzaak van het hoogspanningsstation en voerden hun vrees voor geluidsoverlast, waardevermindering van hun woningen en gezondheidsrisico's aan. De Raad van State vond deze vrees ongegrond.

Lees hier de volledige uitspraak