Volledig scherm
Jacomien Kodde, winnaar PZC Filmprijs. © Ernst Jan Rozendaal

PZC Filmprijzen naar Jacomien Kodde en Fifi Visser

VLISSINGEN - De PZC Prijs voor de beste Zeeuwse film is zaterdagmiddag uitgereikt aan regisseuse Jacomien Kodde voor de documentaire Het laatste kunstje. De jury (Jeannice Adriaansens, Rolf Bosboom en Jos de Putter) kon eigenlijk niet kiezen tussen deze film en Paradijs Glaswater van Fifi Visser.

Het publiek loste dat dilemma op, want de PZC Publieksprijs - waaraan net als aan de juryprijs 1000 euro is verbonden - ging naar Paradijs Glaswater.

De derde prijs die werd uitgereikt was de Lions Club Vlissingen Award (ook 1000 euro). Die ging naar de documentaire De Tien van Renesse van Tjeerd Muller.

In Het laatste kunstje volgt Kodde haar vriend Menno de Nooijer en zijn vader Paul, die lijdt aan prostaatkanker. Paul en Menno de Nooijer zijn al jaren een gerenommeerd kunstenaarsduo. Paradijs Glaswater gaat ook over een kunstenaar, de spastische en dove Marianne Schipaanboord, die communiceert via haar tekeningen. "De films hebben dezelfde moed, dezelfde intensiteit en dezelfde kwaliteit", zei juryvoorzitter Bosboom.

De Tien van Renesse is het verhaal van tien Zeeuwse verzetsstrijders die in december 1944 werden opgehangen door de Duitsers.

Volledig scherm
Jacomien Kodde, winnaar PZC Filmprijs © Lex de Meester