Volledig scherm
© ANP

PvdA wil dat bouwen aan de kust taboe is

DEN HAAG - De deur voor het bouwen aan de kust mag niet open staan, zelfs niet op een kier.

Daarom wil ze harde garanties voor bescherming van de gehele Nederlandse kust. Ze verwacht dat de Tweede Kamer die opdracht aan het kabinet dinsdag steunt. De Nederlandse kust is veel waard, zegt PvdA-Kamerlid Yasemin Çegerek. "Het kustlandschap is van nationaal belang."

Beschermd

Onlangs trok minister Melanie Schultz haar plan in om de wet zo aan te passen dat niet het rijk, maar provincies en kustgemeenten verantwoordelijk worden voor het afgeven van bouwvergunningen. Toch is de PvdA er niet gerust op dat de kust niet zal worden volgebouwd. "Ik neem het zekere voor het onzekere en wil een heel duidelijk signaal afgeven: de PvdA wil geen bebouwing aan de kust", zegt Çegerek. "De deur mag voor projectontwikkelaars niet open blijven staan, zelfs niet op een kier. De kust moet nationaal worden beschermd."

Kustpact

Het rijk wil een zogenoemd kustpact sluiten. Verschillende maatschappelijke organisaties zijn daarbij betrokken. De PvdA wil dat in het pact harde garanties komen te staan ter bescherming van de gehele Nederlandse kust. Ook wil ze dat het kustbeleid wordt opgenomen in de Nationale Omgevingsvisie. Op die manier wil ze borgen dat bebouwen van de kust een zaak is van het rijk en niet van gemeenten of provincies.

De Tweede Kamer stemt dinsdag over de motie.