Volledig scherm
Cees van Ruiten © Marcelle Davidse

PvdA Kapelle zoekt nog naar opvolgers voor Bommer en Van Ruiten

KAPELLE - Het is nog een grote vraag wie de 790 inwoners van de gemeente Kapelle gaan vertegenwoordigen die in 2014 hun stem aan de Partij van de Arbeid gaven.

De twee PvdA-zetels worden nu nog bezet door Joyce Bommer en Cees van Ruiten. Op 11 oktober treedt dit duo af. Ze vinden dat hun partij te slap heeft gereageerd op uitspraken van Bayram Erbisim. Het Terneuzense Statenlid vergoelijkte in hun ogen het optreden van de Turkse president Erdogan na de mislukte coup.

Rustpauze

Volgens interim bestuurslid Annebeth Evertz heeft de Kapelse PvdA-afdeling een 'rustpauze' ingelast. "Het bestuur heeft altijd volledig achter Cees en Joyce gestaan. Ook de brief die ze aan het gewest hebben gestuurd, steunen we. Wat ons wel is overvallen, is dat ze allebei vertrekken. Ik had graag willen verkennen of er een andere oplossing was. Volgende week kijken we hoe we verder gaan en wie hen 11 oktober of een maand later opvolgen."

Volgens de wet moet, zodra een volksvertegenwoordiger opstapt, de kieslijst worden afgegaan. De nummer 3, Hans Riel, komt in elk geval niet in aanmerking voor een zetel. Het steunfractielid heeft zich solidair verklaard en net als Bommer en Van Ruiten zijn lidmaatschap van de PvdA opgezegd. "Met pijn in het hart, maar het behoud van mijn persoonlijke integriteit weegt zwaarder. Joyce en Cees hebben loepzuiver gehandeld."

Nummer 4 en 5

Nummer 4, Wilma Flipse, zat tot afgelopen juni in de raad. Vanwege haar drukke werk stopte ze en werd ze opgevolgd door Van Ruiten. Flipse mag nu weer terugkomen. "Maar daar heb ik nog helemaal niks over besloten."

Annebeth Evertz staat op nummer 5 en kan dus sowieso ook één van de twee zetels innemen. "Ik worstel daar nog enorm mee, ik ben een jaar geleden niet voor niets uit Provinciale Staten gestapt." Het toeval wil dat haar zetel toen is ingenomen door Erbisim. "Zijn uitspraken hebben mij heel erg verrast en diep geschokt. Ik wil zeker niet over mijn graf regeren, maar als ik fractievoorzitter was, had ik zeker anders gehandeld en Bayram heel zwaar ter verantwoording geroepen."

Volledig scherm
Joyce Bommer © Marcelle Davidse