Volledig scherm
Grevelingendam © Lex de Meester

PvdA in Kamer wil 75 miljoen voor Grevelingen

DEN HAAG - De PvdA in de Tweede Kamer wil dat het kabinet 75 miljoen uittrekt voor het Grevelingenmeer.

Voor dat geld moet een opening in de Brouwersdam worden gemaakt, zodat het getij beperkt terugkomt en de waterkwaliteit verbetert. Het kabinet besloot in oktober 2014 dat er weer beperkt getij moet komen op het Volkerak-Zoommeer en de Grevelingen. Dat zou onder andere de waterkwaliteit moeten verbeteren, zodat giftige algen niet meer voorkomen. Voor het terugbrengen van eb en vloed op de Grevelingen moet een opening naar de Noordzee worden gemaakt in de Brouwersdam.

Knip

Het kabinet stelde als voorwaarde dat de regio 250 miljoen euro betaalt. Sinds het kabinetsbesluit loopt het niet vlotjes. De PvdA wil dat doorbreken. "De situatie op de Grevelingen kan zo niet langer", vindt Kamerlid Lutz Jacobi. Daarom doet ze donderdag twee voorstellen. Jacobi: "Er moet een knip komen in de discussie over Volkerak en Grevelingen. Over het Volkerak is nog veel discussie en dat houdt de oplossing voor de Grevelingen op." Verder wil ze dat het kabinet 75 miljoen uittrekt voor de opening in de Brouwersdam. "Doen we niets aan het zuurstoftekort in en de vertroebeling van het meer, dan kun je er straks niet meer recreëren." Ze vindt dat het geld uit het Deltafonds moet komen.

In de Brouwersdam kan ook een getijdecentrale worden gebouwd. "Daar stoppen we geen geld in", zegt Jacobi nadrukkelijk. Ze vindt dat dat een zaak is van een private ondernemer. Maar zonder een opening komt er ook geen getijdecentrale. En die is weer van belang voor de waterveiligheid. Want als er een centrale komt, kan de Grevelingen een opvangbekken worden om overtollig regenwater op te vangen en daarmee de veiligheid verbeteren.