Volledig scherm
De N59 richting Middelharnis. © Dirk-Jan Gjeltema

PvdA: bredere N59 mag niet leiden tot nieuwe snelweg

MIDDELBURG - Het is niet de bedoeling dat Zeeland een snelweg van noord naar zuid krijgt, van Bruinisse tot Goes. De Statenfractie van de PvdA is bang dat de verbreding van de N59 daarvoor een opmaat is.

Donderdag gaan Zeeland, Zuid-Holland, Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee in gesprek met het Rijk over een verbreding van de N59. Op de weg tussen Zierikzee en het Hellegatsplein staan vaak files en gebeuren veel ongelukken. Daarom wil de regio de weg verbreden.

Statenleden Anton van Haperen en Ralph van Hertum stellen daar vraagtekens bij. Volgens hen zal verdubbeling van de N59 ervoor zorgen dat op Schouwen-Duiveland het verkeer zal opstropen.

"Verdubbeling van de N59 op bijvoorbeeld Overflakkee zal onvermijdelijk leiden tot nieuwe knelpunten op Schouwen-Duiveland en een roep om verbreding van de weg aldaar. Op langere termijn resteert dan de Zeelandbrug als het ultieme knelpunt", schrijven de PvdA'ers aan het dagelijks provinciebestuur.

De Midden-Zeelandroute kan zich dan ontwikkelen tot een alternatief voor de A4 door West-Brabant. En dat was nooit de bedoeling, aldus de Statenleden. Verbreding is volgens hen dus niet het aangewezen middel om de N59 te verbeteren.

Zuid-Holland heeft al 10 miljoen euro klaarliggen voor een bredere N59, en de gemeenten samen een miljoen. De PvdA-Statenleden willen nu weten wat de ambities van Zeeland zijn als het gaat om een verbetering van de doorstroming en de verkeersveiligheid van de N59.