Volledig scherm

Psychiatrische afdeling van ADRZ verhuist definitief naar Emergis

GOES - De Psychiatrische Afdeling Algemeen Ziekenhuis (Paaz) van het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis verhuist per 1 september definitief naar Emergis in Kloetinge. Ook gaan de afdelingen die zich bezig houden met behandelingen thuis of in deeltijd van ADRZ naar Emergis. De dertig betrokken medewerkers komen in dienst van Emergis.

Dit is de volgende stap in centralisatie van complexe geestelijke zorg bij Emergis in Kloetinge. Dat is in lijn met de toekomstplannen voor de Zeeuwse zorg: dichtbij wat dichtbij kan, en verderweg wat moet.

Eerder verhuisde de PAAZ-afdeling van ziekenhuis ZorgSaam in Terneuzen al naar Emergis. En de tien bedden van de PAAZ van het ADRZ in Vlissingen waren ook al per 1 januari van dit jaar ondergebracht op het terrein van Emergis in Goes.

Thuis behandelen

Om opnames te voorkomen, gaat Emergis mensen voortaan intensief thuis behandelen. Ook boven de Westerschelde. Het team van medewerkers van ADRZ dat mensen thuis of poliklinisch behandelt, gaat over naar Emergis. Ook verhuizen deeltijdbehandelingen van ADRZ naar Emergis. Daarentegen kunnen mensen met matige tot ernstige psychische klachten voortaan terecht bij Emergis in Middelburg. Tot nu toe moesten die mensen naar Kloetinge. Voor hen komt de zorg van Emergis dichterbij huis.

De veranderingen in de geestelijke zorg zijn niet alleen complex, maar ook verwarrend. Daarom een overzicht waar mensen terecht kunnen.

Basiszorg

Patiënten met lichte psychische klachten kunnen, net als nu, gebruik maken van basiszorg in de wijk, bijvoorbeeld bij de huisarts, praktijkondersteuner huisarts geestelijke gezondheidszorg (poh-ggz) en basis-ggz-aanbieders.

Patiënten met matige tot ernstige psychische klachten kunnen voor ambulante behandeling, poliklinische behandeling of deeltijdbehandeling terecht bij Emergis in heel Zeeland, en bij andere ggz-aanbieders. Door de verbouwingen aan het ADRZ, locatie Vlissingen verhuist de deeltijdbehandeling per 1 juli van Vlissingen naar Middelburg.

Ambulante zorg

Patiënten met ernstige psychiatrische aandoeningen kunnen voor ambulante zorg, net als nu, terecht bij de zogenaamde Functional Assertive Community Treatment (FACT)-teams in hun eigen regio. Deze zorg breidt Emergis uit met intensieve opnamevervangende of opnameverkortende thuisbehandeling.

Patiënten met psychiatrische aandoeningen die moeten worden opgenomen, kunnen, al dan niet gedwongen, worden opgenomen bij Emergis in Kloetinge. Bij Emergis zijn daarvoor open en gesloten afdelingen, waaronder gespecialiseerde afdelingen voor bijvoorbeeld autisme en eetstoornissen. Ook komt er eind 2016 een High & Intensive Care (HIC) beschikbaar bij Emergis in Kloetinge. De HIC biedt acute en (hoog) intensieve zorg voor mensen bij wie veiligheid en bescherming in eerste instantie de hoogste prioriteit heeft. De tien bedden van de PAAZ ADRZ worden verdeeld over de klinische afdelingen bij Emergis, die acute en hoog intensieve zorg bieden.

Psychische en lichamelijke klachten

Patiënten met zowel psychische als lichamelijke klachten die worden opgenomen, komen nu op de zogeheten MPU (Medisch Psychiatrische Unit) -afdeling van het ADRZ in Goes. Dat blijft zo en het aantal bedden blijft vier.