Volledig scherm
Carla Schönknecht. © Mechteld Jansen

Provincie Zeeland vecht verbod op afschieten herten mogelijk aan

MIDDELBURG - Wil de provincie nog ontheffing kunnen verlenen voor het afschieten van damherten in de De Manteling en op de Kop van Schouwen, dan moet ze snel in beroep gaan tegen een uitspraak van de rechtbank. "We nemen binnen twee weken een besluit nemen of we de uitspraak van de rechtbank aanvechten", zegt gedeputeerde Carla Schönknecht.

Die bepaalde eind juni dat de provincie ten onrechte toestemming had gegeven om damherten af te schieten. Faunabescherming stapte naar de rechter en kreeg gelijk.

Plaag

Damherten zijn een beschermde diersoort, maar worden hier en daar als een regelrechte plaag ervaren. Met name in de Kop van Schouwen klagen bewoners dat de honderden herten schade aanrichten. Op het eiland Haringvreter in het Veerse Meer is de populatie zo'n 120 dieren groot. Staatsbosbeheer wilde er zo'n 40 afschieten, maar staatssecretaris Sharon Dijksma stak daar vorig jaar een stokje voor.

Ontheffing

Ook Noord-Holland kampt met een damhertenprobleem. Boswachters mogen daar echter de komende jaren duizenden damherten afschieten in de duingebieden tussen IJmuiden en Den Haag. De provincie wil daarvoor deze maand ontheffing verlenen. Met het afschieten moet de populatie dalen van 3800 naar 1000 herten. De kans is groot dat Faunabescherming beroep aantekent tegen de vergunning.

Schönknecht put wel wat moed uit de situatie in Noord-Holland. "Op sommige plaatsen, zoals bij ons de Haringvreter, lopen gewoon te veel herten."

Volledig scherm
Een damhert. © Melita Lanting