Volledig scherm
Annelieke Landré en Krijn de Regt op een van 'hun' fietspaden op het Walcherse platteland net buiten Middelburg. foto Ruben Oreel

Provincie wil vijf sterren voor fietsvoorzieningen

MIDDELBURG - Zeeland wil vijf sterren voor zijn fietsvoorzieningen. Om volgend jaar aan de hoogste kwaliteitsnorm van de Landelijke Fietsbond te voldoen, heeft het dagelijks provinciebestuur een krappe 50.000 euro uitgetrokken.

Aanvankelijk was de ambitie van het provinciebestuur om fietsprovincie nummer één te worden. Of dat mogelijk is, hangt ook af van de inspanningen van andere provincies en beoordelingen door fietsers. Die hebben vaak een lichte voorkeur voor bosrijke omgevingen. Zonder dat de ambitie is bijgesteld, kiest de provincie nu voor een duidelijk haalbaar doel: vijf sterren in de kwaliteitsmonitor van het Landelijke Fietsplatform. De voorgaande drie keer dat die verscheen, kreeg Zeeland vier sterren.

We gaan voor die vijf sterren", zegt gedeputeerde Carla Schönknecht (VVD, recreatie en natuur). "We hebben al een goede routestructuur, maar er zijn nog verbeteringen mogelijk." De belangrijkste actiepunten zijn het weghalen van borden van verouderde themaroutes en het beter vindbaar en zichtbaar maken van de fietsvriendelijke horeca. Ook moet de kwaliteit van het Zeeuwse fietsnetwerk beter worden gepromoot. Bij de laatste beoordeling door het Landelijke Fietsplatform werden dit als verbeterpunten aangedragen.

50.0000 euro
Het provinciebestuur heeft daarvoor dinsdag bijna 50.000 euro beschikbaar gesteld. De volgende kwaliteitsmonitor van het fietsplatform verschijnt in 2017. Dinsdag werd ook ruim 28.000 euro uitgetrokken voor het onderhoud van landelijke fietsroutes in Zeeland.

Overigens vindt Schönknecht nog steeds dat Zeeland zich positief onderscheidt van andere fietsprovincies. "Wij hebben zoveel meer te bieden. Negentig porcent van onze natuur is opengesteld voor fietsers. Dat is bijzonder. Je kunt routes rijden langs de pontjes. Van buitendijks fietsen en tegen de wind in fietsen hebben we thema's gemaakt. Als we die vijfsterrenstatus niet krijgen ben ik zeer teleurgesteld.