Volledig scherm
Carla Schönknecht. © Mechteld Jansen

Provincie wil dat Zeeuwen trotser worden op natuur

MIDDELBURG - Zeeuwen kunnen trotser zijn op hun natuurgebieden. Tijdens publieksbijeenkomsten die de afgelopen maanden zijn gehouden bleek dat maar een krappe meerderheid blij is met de natuur die de afgelopen jaren is aangelegd.

Het dagelijks provinciebestuur wil dat verbeteren met meer educatie en een natuurbelevingscentrum. "Het is ongelofelijk wat we hier in Zeeland tot stand hebben gebracht", zei gedeputeerde Carla Schönknecht vrijdag in de Statencommissie ruimte. Daar werd vergaderd over de kadernota natuurvisie van het provinciebestuur. Tijdens publieksbijeenkomsten daarvoor bleek natuur maar bij de helft van de bezoekers echt geliefd. Schönknecht: "Het verbaast me dat eigenlijk onbekend is hoeveel natuur we in Zeeland hebben."

Draagvlak

Sinds 1990 is 4700 hectare aan natuur aangelegd in Zeeland. De komende twaalf jaar moet daar nog 1000 hectare bijkomen. Dat gaat stapje voor stapje, want veel budget is er niet voor, aldus Schönknecht. Maar het draagvlak voor natuur valt tegen. Dat wil ze verbeteren door betere educatie. De budgetten daarvoor zijn nu verdeeld over zes organisaties. Ze wil een nieuw educatief programma waarbij die organisaties beter samenwerken. Ook vanuit de toeristische sector moet de natuur beter worden gepromoot. "We willen een fietsprovincie van vijf sterren worden. Meer dan negentig procent van onze natuur is opengesteld voor gebruik. Dat moeten we beter communiceren."

't Zwin

De provincie zou graag een eigentijds toeristisch-educatief natuurbelevingscentrum realiseren. Schönknecht was afgelopen week in Knokke. Ze noemde de manier waarop 't Zwin daar onder de aandacht wordt gebracht als voorbeeld. "Dat is iets om van te dromen. Wat we hebben in Zeeland, kunnen we dat upgraden naar een hoger niveau? Hoe vertellen we onze eigen inwoners wat we hebben? Dat kunnen gemeenten doen, maar als provincie kunnen we er ook één of twee parels uithalen."

Volledig scherm
Natuurgebied Tureluur bij Zierikzee. © Dirk-Jan Gjeltema