Volledig scherm
Het hoofdkantoor van Delta in Middelburg. foto Ruben Oreel

Provincie wil dat Delta rechtszaak tegen Rijk stopzet

MIDDELBURG - Namens alle aandeelhouders vraagt de provincie energiebedrijf Delta per direct te stoppen met de juridische procedure tegen het Rijk.

De rechtszaak verkleint de kansen dat Den Haag Zeeland helpt met een oplossing voor de kerncentrale. Het is niet de eerste keer dat de provincie dit vraagt van Delta. De gedwongen splitsing van het energiebedrijf in een netwerkbedrijf en een energieproducent is een voldongen feit. Alles is al in gang gezet om dat proces medio volgend jaar afgerond te hebben. Toch blijft Delta de splitsing bij de rechter aanvechten. Dat zal het Rijk er niet happiger op maken de kerncentrale uit de penarie te helpen. Die draait slecht, vanwege de lage energieprijzen.

De provincie en Delta hebben gezamenlijk de hulp van het Rijk ingeroepen om de toekomst van de kerncentrale veilig te stellen. De bedoeling is die onder te brengen in een aparte stichting. Daarvoor is een lening van honderden miljoenen nodig. Behalve de aandeelhouders (provincie en gemeenten) zou ook het Rijk daarvoor garant moeten staan. Vooralsnog weigert minister Henk Kamp (Economische Zaken) dat. Hij betoogt dat Delta het probleem zelf op kan lossen. De enige mogelijkheid lijkt dan verkoop van het netwerkbedrijf Enduris. Dat zou Zeeland niet alleen veel banenverlies opleveren, maar de provincie en de gemeenten zouden dan ook niet meer profiteren van de winst van het netwerkbedrijf.

Het Rijk heeft wel toegestemd in een onderzoek door een extern adviesbureau. Dat bekijkt nu of het mogelijk is de kerncentrale financieel op orde te krijgen zonder dat Zeeland het netwerkbedrijf hoeft op te geven. Begin oktober worden de resultaten verwacht. Maar ondertussen handhaaft Delta de juridische procedure tegen de splitsing. Op 25 oktober wordt een uitspraak verwacht van de rechtbank in Amsterdam. Je moet niet bijten in de hand waarvan je hulp hoopt te verwachten, redeneert de provincie. "Namens de aandeelhouders DELTA N.V. doen wij nogmaals een beroep op u, om per direct de juridische procedure tegen het Rijk met betrekking tot de splitsing te stoppen met als doel de kans om samen met het Rijk tot een oplossing voor EPZ (de exploitant van de kerncentrale) te komen te vergroten", aldus de brief aan de Raad van Commissarissen van Delta. President-commissaris Cees Maas van Delta was dinsdag (nog) niet bereikbaar voor commentaar.