Volledig scherm
De Kusttram. © Peter Nicolai

Provincie verkent kans kust-OV

SLUIS - In december wordt duidelijk of een openbaarvervoerssysteem langs de Zeeuws-Vlaamse kust en met aansluiting op België haalbaar is.

Het lukt de gemeente Sluis niet om het onderzoek naar een hoogwaardige kustverbinding met Vlaanderen te trekken. De provincie pakt het verkennende onderzoek nu zelf op.

Aansluiten

Dat moet 1 december op tafel liggen, blijkt uit informatie van het dagelijks provincie bestuur aan Provinciale Staten.

In november vorig jaar namen Provinciale Staten een motie van het CDA aan die opriep te verkennen of een openbaarvervoerverbinding langs de Zeeuws-Vlaamse kust haalbaar is. De verbinding zou moeten aansluiten op de Belgische kusttram.

Breder onderzoek

De provincie besprak het idee met de gemeente Sluis. De 'beoogde medefinancier' wilde echter verder gaan dan het doortrekken van de Belgische kusttram naar Nederland. Dat wordt bovendien een onhaalbare kaart geacht, want daar lopen de Vlamingen niet echt warm voor.

Sluis opperde een breder onderzoek naar mobiliteit, waarbij niet alleen wordt gekeken naar een verbinding met Vlaanderen, maar ook naar het Zeeuws-Vlaamse achterland.

Niet zo soepel

Het onderzoek naar een 'hoogwaardig grensschrijdend vervoerssysteem dat de Zwin-regio sociaal-economisch versterkt', kwam echter niet van de grond. Zo was de Scheldemondraad, het bestuur van de gelijknamige Euregio, gevraagd ook 15.000 euro bij te dragen, maar die wees dat resoluut af. De Scheldemondraad had namelijk eerder geld gegeven voor het onderzoek 'Zwinregio verbonden'. Daar was zelfs nog geld van over. Om dan voor bijna hetzelfde project nogmaals aan te kloppen, ging de raad te ver.

Ook praktisch liep het allemaal niet zo soepel. In december toonde Sluis zich gretig om het onderzoek te leiden. De gemeente zou de projectleider leveren. De provincie kon dan volstaan met een stoel in de werkgroep. In juni liet Sluis weten dat het onmogelijk was om voor dit onderzoek een projectleider in te zetten. Na een half jaar getalm heeft gedeputeerde Harry van der Maas de knoop doorgehakt: de provincie voert het onderzoek zelf uit.

Verkenning

Daarvoor is geen 60.000 euro nodig, zoals was begroot, maar hooguit 45.000 euro. Sluis betaalt daarvan eenderde en de provincie de rest. In december moet het rapport op tafel liggen. Het gaat slechts om een verkenning die moet uitwijzen of het zin heeft subsidie bij het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) aan te vragen. Wat een grensoverschrijdend openbaarvervoersysteem gaat kosten, is nog onduidelijk.

Volledig scherm
De Kusttram. © Peter Nicolai