Volledig scherm
© Thinkstock

Provincie moet tien miljoen euro investeren in tweede universiteit

VLISSINGEN - Er is 45 miljoen euro nodig om een bèta college, een technische universiteit, in Zeeland van de grond te krijgen.

De provincie wordt gevraagd tien miljoen euro te investeren. De overige 35 miljoen euro zou van andere belanghebbenden moeten komen, waaronder onderwijsinstellingen (zoals HZ University of Applied Sciences), het Rijk en het bedrijfsleven.

Dat zei Paul Bleumink, secretaris van de stuurgroep Campus Zeeland, vrijdagmiddag in een presentatie aan Statenleden. Het realiseren van een bèta college, als technische variant op University College Roosevelt in Middelburg, is de voornaamste ambitie van Campus Zeeland.

Nog dit jaar moet er een businessplan liggen voor het bèta college. Het provinciebestuur lijkt genegen de gevraagde tien miljoen euro beschikbaar te stellen, als ook de andere partners bijdragen.

De investering is noodzakelijk om de universiteit te kunnen optuigen. ,,Het punt is dat je pas in het derde jaar inkomsten hebt. Je zit dus altijd met voorfinanciering", zei gedeputeerde Harry van der Maas.

De nu begrote 45 miljoen is aanmerkelijk meer dan de bedragen die eerder werden genoemd. ,,Je moet onder meer onderzoeksfaciliteiten en laboratoria bouwen", zei Van der Maas. ,,Vandaar dat je op zo'n kolossaal bedrag uitkomt."

Waar het bèta college moet komen, is nog onzeker. Onder leiding van de gemeente Middelburg wordt daar momenteel naar gekeken. Het is nadrukkelijk de bedoeling de universiteit te combineren met huisvesting. ,,We gaan uit van het campusidee", aldus burgemeester Harald Bergmann.

Hij wees erop dat het bèta college zeker geen exclusief Middelburg project is. Er wordt al samen met de gemeente Vlissingen opgetrokken en er wordt ook naar andere delen van de provincie gekeken. ,,Het bèta college is niet voor één of een paar gemeenten. Heel Zeeland kan hiervan profiteren."