Volledig scherm
V.l.n.r.: Gerrie Ruijs, Jan Lonink en Letty Demmers © PZC

Provincie: kwestie Veiligheidsregio is zaak van gemeenten

MIDDELBURG - Het provinciebestuur heeft niets te zeggen over de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) en kan dus niet ingrijpen bij de huidige perikelen. De Veiligheidsregio is uitsluitend een zaak van de dertien Zeeuwse gemeenten.

Gedeputeerde Staten antwoorden dat op vragen die SGP en GroenLinks hadden gesteld, naar aanleiding van de mogelijke misstanden die bij de organisatie aan het licht zijn gekomen.

Het provinciebestuur gaat nauwelijks in op de vragen en zorgen van beide fracties, aangezien het geen formele taak of bevoegdheden heeft als het gaat om het functioneren van gemeenschappelijke regelingen zoals VRZ.

Onafhankelijk onderzoek
Commissaris van de Koning Han Polman is wel door het dagelijks bestuur van VRZ regelmatig op de hoogte gebracht van de onrust binnen de organisatie. Dat is echter gebeurd in zijn rol als rijksheer.

In die hoedanigheid houdt Polman 'toezicht op de bestuurlijke samenwerking binnen de VRZ'. Op 4 juli, tien dagen na het uitlekken van de perikelen, is de commissaris bijgepraat door een deel van het VRZ-bestuur.

GS wijzen er verder op dat bij de Veiligheidsregio inmiddels een interim-directeur is aangetreden en dat een onafhankelijk onderzoek wordt ingesteld.