Volledig scherm
Fosforfabriek Thermphos. foto Ruben Oreel

Provincie hoopt op hulp Rijk bij sanering Thermphos

VLISSINGEN-OOST - De problemen bij Thermphos zijn onbeheersbaar. Tot die conclusie kwam de Statencommissie Bestuur vrijdag. "Het enige dat zeker is, is dat nog heel veel onzeker is", vatte Kees Bierens (VVD) de problematiek samen. Het terrein van de voormalige fosforfabriek bij Nieuwdorp had al schoongemaakt moeten zijn, maar de planning is een aantal keren opgeschoven.

De einddatum staat nu op 22 december, maar het is volstrekt onduidelijk of die wordt gehaald.

Het opruimen van het fosfor is een klusje dat nog nergens ter wereld is uitgevoerd. Er zijn zelfs internationale experts ingevlogen, maar de sanering blijkt ingewikkeld en gevaarlijk. Onlangs raakten drie werknemers van de aannemingscombinatie Decontamination Services gewond doordat ze in aanraking kwamen met fosfor. Dat heeft geleid tot extra aandacht van tal van inspectiediensten.

Eind oktober is het saneringsbudget van 41 miljoen euro op. Dat kwam grotendeels uit de boedel van de failliete fabriek en deels van het Rijk. Maar nu dreigt de teller te gaan lopen voor de provincie, die garant staat. Zelfs als de planning van 22 december wordt gehaald, lopen de beheerskosten nog twee maanden door. En wie legt het extra geld op tafel voor de sanering?

De provincie heeft Thermphos nu, als tweede hoofdpijndossier, bij het ministerie van Economische Zaken op het bordje gelegd. Zeeland hoopt namelijk ook op hulp van minister Henk Kamp om de enige kerncentrale van Nederland uit de penarie te helpen. "We hebben hier een maatschappelijk probleem te pakken dat we op moeten lossen en het is toevallig in Zeeland", verklaarde gedeputeerde Jo-Annes de Bat gisteren over Thermphos.

Volgens hem heeft de provincie niet op een gesloten deur geklopt, maar is er nog tijd nodig om te kijken welke rol het ministerie kan spelen. "Dat zal in de loop van oktober helder moeten worden." De Bat beloofde Provinciale Staten uiterlijk op 4 november met een voorstel te komen waarin mogelijk om extra financiering wordt gevraagd.