Volledig scherm
Minister Henk Kamp (Economische Zaken), oud-premier Jan Peter Balkenende en commissaris van de koning Han Polman. © Ernst Jan Rozendaal

Provincie dacht dat kabinet meer zou doen met advies Balkenende

MIDDELBURG - Het dagelijks provinciebestuur is niet tevreden over kabinetsreactie op het rapport van de commissie Balkenende. "We hadden uit Den Haag meer mogen verwachten", zegt gedeputeerde Jo-Annes de Bat. Maandag reageerde minister Henk Kamp in een brief aan de Tweede Kamer op het rapport 'Zeeland in stroomversnelling' dat is opgesteld door de Commissie Structuurversterking en Werkgelegenheid Zeeland, onder leiding van oud-premier Jan Peter Balkenende.

Het kabinet is positief over de analyse en het actieprogramma van de commissie, maar doet nauwelijks toezeggingen om dat uitgevoerd te krijgen of te betalen.

De Bat wijst erop dat de provincie én het Rijk opdrachtgever waren van Balkenende. Volgens hem doet Zeeland alles wat op haar bordje ligt. "Aan ons zal het niet liggen om het actieprogramma uitgevoerd te krijgen. We blijven constructief in overleg met het kabinet, maar we zeggen wel: nu jullie ook." Commissaris van de koning Han Polman onderstreept dat. "Het kabinet heeft het rapport omarmd. Als je zegt dat het een goed rapport is, moet je ook met ons gelijk oversteken. Het kabinet is wel heel voorzichtig."

De Bat heeft contact gehad met Balkenende, die op vakantie is. Hij heeft laten weten op één lijn te zitten met de provincie. "Hij zei: ik vind het belangrijk dat er met mijn rapport meer wordt gedaan. Daar gaat hij zich nu voor inzetten."

Steekt

Het steekt de provincie dat het kabinet niet wil meewerken aan een oplossing voor de kerncentrale, geen Zeelandfonds wil oprichten waarin het Rijk 25 miljoen euro zou moeten storten, en verder slappe toezeggingen doet over een hogere bijdrage voor Zeeland uit het Provinciefonds en steun voor een duurzame economie (Smart Delta Resources) en een bèta college.

Fluiten

Het kabinet lijkt geen vinger uit te willen steken voor de kwakkelende kerncentrale, maar het dagelijks provinciebestuur gelooft dat de deur in Den Haag nog steeds niet dicht is gegooid. Als het Rijk niet snel actie onderneemt, is Delta waarschijnlijk gedwongen netwerkbedrijf Enduris te verkopen om de tekorten bij de kerncentrale te kunnen dekken. Dat kost honderden Zeeuwse banen en de provincie kan dan fluiten naar toekomstige opbrengsten uit de aandelen van Enduris. De strohalm waaraan het provinciebestuur zich vastklampt is dat het kabinet 'samen met Zeeuwse partijen mogelijke onvoorziene financiële risico's in de toekomst' in kaart wil brengen en scenario's wil uitwerken. "Wij zijn er echt van overtuigd dat het zonder het Rijk niet kan", verklaart verantwoordelijk gedeputeerde Carla Schönknecht.

De hoop is nu vooral gevestigd op de Tweede Kamer. "Op aandrang van de Kamer heeft een onafhankelijke commissie een tekst neergelegd over de kerncentrale", stelt De Bat. "Het kan niet dat met deze kabinetsbrief daar het laatste woord over is gezegd."