Volledig scherm
Chalets op vakantiepark Marina Beach © Ronald den Dekker

Provincie: aan de kust wordt niet voor leegstand gebouwd

MIDDELBURG - De leegstand op vakantieparken hoeft niet eerst in kaart te worden gebracht voordat er nieuwbouwplannen worden toegestaan.

Wel moet bij nieuwe initiatieven een koppeling worden gelegd met het bestaande, verouderde huisjesbestand. Dat antwoordt het dagelijks provinciebestuur op vragen van Statenlid Gerwi Temmink (GroenLinks). Hij is bang dat de kust wordt volgebouwd. Natuurmonumenten concludeerde vorige maand, op basis van eigen inventarisatie, dat de 'bouwdrift' aan de Zeeuwse kust het grootst is, gezien het aantal recent gerealiseerde projecten en de plannen voor de komende jaren. Dat zou niet nodig zijn, omdat er ook veel vakantiehuisjes leegstaan. Daarom stelde Temmink voor dat eerst in kaart te brengen.

Volgens de provincie is vorig jaar een onderzoek gedaan naar de kwaliteit en vitaliteit van Zeeuwse vakantieparken. Daaraan hebben 161 bedrijven meegewerkt. Verder werken provincie, gemeenten en het Kenniscentrum Kusttoerisme aan een database voor het aanbod van toeristische verblijfsaccommodaties.

De provincie erkent dat leegstand op verouderde parken een probleem vormt voor de toekomst. Dat is een aandachtspunt bij de kustvisie die nu wordt opgesteld. Nieuwe initiatieven zijn ook nodig voor vernieuwing en kwaliteit in de recreatiesector, aldus het provinciebestuur. Bij nieuwe plannen moet wel worden aangetoond dat zij voorzien in een behoefte. Zo wordt nieuwbouw voor leegstand voorkomen.