Volledig scherm
Protest tegen azc 's-Gravenpolder. © Willem Adriaansens

Protest tegen azc in 's-Gravenpolder (video's)

'S-GRAVENPOLDER - Het protest tegen de komst van een azc naar ‘s-Gravenpolder is dinsdagavond zonder incidenten verlopen. Op een paar verwensingen na in de richting van burgemeester Jan Gelok verliep de actie bij dorpshuis Ons Dorpsleven rustig.

Vanaf een uur of zeven ‘s avonds verzamelen de eerste tegenstanders van het azc zich bij het dorpshuis in ‘s-Gravenpolder. Tegen acht uur staat er ongeveer tweehonderd man te wachten terwijl binnen de rondetafelgesprekken plaatsvinden. Daar krijgen burgemeester en wethouders het zwaar voor hun kiezen. De meest gehoorde bezwaren gaan over de identiteit van het dorp, het aantal vluchtelingen, de locatie en de manier waarop het college de besluiten heeft genomen.

„Het is prima dat er een paar komen, maar niet zoveel”, zegt buiten de ene bezwaarmaker tegen de andere. „Ik dacht dat ze alleen in Den Haag achterkamertjespolitiek hadden, maar hier kunnen ze er ook wat van”, meldt een ander. Veel van de bezwaarmakers willen niet met naam genoemd worden.

Het echtpaar Dempsey uit Nisse vormt één van de uitzonderingen. „Als we twee stappen doen zijn we in ‘s-Gravenpolder hoor”, leggen ze hun aanwezigheid uit. Het stel staat met een bord in handen dat niks aan duidelijkheid te wensen overlaat: „300-500, veel te veel.” Het echtpaar woont een paar honderd meter van de locatie waar het azc komt. „En we hebben dat vrijdag pas gehoord. Dat vinden we ongelofelijk onbeschoft. De rechten van de burgers worden met voeten getreden. We hebben niet eens tijd gehad om ons voor de gesprekken van vandaag aan te melden.”

Die gesprekken worden tegelijkertijd in het dorpshuis gevoerd. Om kwart voor negen komt de laatste gespreksploeg naar buiten. Even daarna gevolgd door burgemeester Gelok van Borsele. Die krijgt onder luid gejoel de petitie uitgereikt die meer dan duizend keer is ondertekend.
Toch houdt de burgemeester voet bij stuk: „Iedereen mag meepraten en daar gaan we stevig in investeren, maar we gaan het besluit niet terugdraaien.”

Volledig scherm
Protest tegen het azc in 's-Gravenpolder. © Willem Adriaansens
via YouTube Capture