Volledig scherm
Life & Garden aan de Absdaalseweg waarnaast winkels moet komen. © Google Maps

Projectontwikkelaar is frustrerende gemeente Hulst zat en dreigt met miljoenenclaim

HULST - Indien de gemeente Hulst niet stopt met het frustreren van het vergunningenproces voor het omstreden winkelplan aan de Absdaalseweg, wacht een planschadeclaim van 8,2 miljoen euro. De Achterhoekse projectontwikkelaar Reggestede is het getalm en gedraai van Hulst beu.

Reggestede maakte handig gebruik van een maas in het bestemmingsplan, waardoor ter plaatse (naast Life & Garden) ook de komst van winkels en supermarkten mogelijk zijn. Lidl en Action worden genoemd, maar dat wordt niet bevestigd.

Detailhandel aan de Absdaalseweg is een ontwikkeling waar de gemeente en de ondernemersvereniging Hulst Vestingstad bepaald niet op zitten te wachten. Desondanks stelde de rechter Reggestede in het gelijk. De enige reddingsboei voor gemeente en ondernemers is een negatief welstandsadvies, maar deze onafhankelijke commissie keurde het plan, na enige aanpassingen van Reggestede, goed.

En daar zit hem de kneep: volgens Hulst Vestingstad zijn de aanpassingen zodanig dat een nieuwe aanvraag bij de gemeente vereist is. Maar doet Reggestede dat, dan lopen ze aan tegen een inmiddels aangepast bestemmingsplan waardoor het winkelproject alsnog wordt afgekeurd. Volgens Reggestede zijn de aanpassingen zo miniem dat die een nieuwe aanvraag niet rechtvaardigen. De onafhankelijke bezwarencommissie van de gemeente Hulst buigt zich over de rechtvaardigheid van de goedkeuring door de welstandscommissie.

"Als Hulst de uitspraak van de rechter naast zich neer blijft leggen, kan de gemeente rekenen op een planschadeclaim van 8,2 miljoen", zegt Jan Westerik van Reggestede. "We hebben wethouder Jean-Paul Hageman per brief gemeld dat hij nog één kans krijgt om goed na te denken. Wij vragen ons ook af hoe de fracties in de gemeenteraad denken over deze vreemde gang van zaken."

Hageman wilde ,'omdat het een lopende zaak betreft', geen reactie geven op de dreigende miljoenenclaim.