Volledig scherm
© Thinkstock

Project moet aantal zelfmoorden terugdringen

GOES - Zeeland wordt één van de zes landelijke regio's die probeert het aantal zelfmoorden te verlagen.

Jaarlijks plegen zo'n 40 Zeeuwen zelfmoord; dat is hoger dan gemiddeld in andere regio's. Op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid start 113Online - een landelijk netwerk voor zelfmoordpreventie - zes zogenoemde proeftuinen in Nederland. Doel is om manieren te vinden om het aantal suïcides (en pogingen daartoe) te verlagen GGD Zeeland wil meedoen aan het project. "Aanleiding daarvoor is dat Zeeland, in vergelijking met andere regio's, een opvallend en zorgwekkend hoog aantal zelfdodingen kent", legt GGD-directeur Ronald de Meij uit. "We weten niet waarom dat aantal zo hoog is."

Verschillende methoden

De zes regio's gaan niet het wiel opnieuw proberen uit te vinden, benadrukt De Meij. "Er zijn in het buitenland verschillende methoden bekend om het aantal zelfdodingen en de pogingen daartoe omlaag te brengen. Dan heb ik het niet alleen over het toepassen van verschillende soorten behandelingen. Het gaat er juist om dat mensen die met het idee rondlopen om zich van het leven te beroven eerder worden herkend en worden geholpen."

Hoe signalen sneller te kunnen herkennen en op te pikken wil de GGD dan ook samen onderzoeken met bijvoorbeeld huisartsen, sociale dienst, onderwijs, politie, maatschappelijk werk en deurwaarders. Ook instellingen zoals Emergis en zorgverzekeraar CZ zullen bij het project worden betrokken.

Huisarts

"Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat de helft van de mensen die zelfmoord heeft gepleegd in de periode ervoor bij de huisarts is geweest, maar dat er tijdens dat gesprek niet over suïcide is gesproken", weet De Meij. "Samen met de andere regio's zoeken we naar manieren om vooraf op te pikken dat iemand zelfmoord wil plegen en dat dan ook bespreekbaar te maken."

Proeftuin Suïcidepreventie Zeeland loopt - net als in andere regio's - van september 2016 tot september 2018.