Volledig scherm
Het nieuwe KiGO-horloge © AD

Proef met zoekgeraaktekinderen-app deels gelukt

DOMBURG - Het blijkt nog heel ingewikkeld om zoekgeraakte kinderen via een slim horloge en een smartphoneapplicatie op het strand terug te vinden. Dat is een van de voornaamste conclusies uit een proef, die afgelopen zomer in Domburg is gehouden.

Op het strand werd het slimme horloge KiGo getest. Dit klokje wordt wereldwijd ingezet om zoekgeraakte kinderen te lokaliseren. Lukas Fransen, directeur van Stichting Strandexploitatie Veere: "Het idee is interessant, we staan altijd open voor ideeën om de veiligheid op het strand te verbeteren. Maar de uitvoering kan beter." Zo was de batterijduur van het horloge vrij kort en was het alsnog lastig om kinderen te lokaliseren.

De app werkt met Google Maps, op het strand is de hele omgeving dan geel. Daarnaast kwamen berichtjes die ouders en kinderen elkaar in de vorm van pictogrammen stuurden ook bij de strandwachten terecht. Soms kregen ze elke minuut meldingen. Maar het was dan ook de eerste keer dat de KiGo op het strand werd gebruikt. Normaal gesproken gebruiken ouders en kinderen het horloge vooral in bebouwde gebieden én zonder tussenpersoon. Dan komen berichtjes dus alleen bij ouders en kinderen terecht en is lokalisatie met de Maps-achtergrond erg nauwkeurig. Het strand van Domburg werd uitgekozen omdat Vodafone in juli dertig kilometer aan Zeeuwse stranden aansloot op het 3G- en 4G-netwerk.

Honderd kinderen kregen dagelijks van eind juni tot half augustus het horloge om hun pols, hun ouders konden hen via de app volgen, terugvinden of icoontjes sturen met bijvoorbeeld de mededeling dat het bijna etenstijd was.

De batterijduur is inmiddels verlengd, vertelt Dave Clark, mede-oprichter van KiGo. "Op het strand draait het horloge op gps, dat kost veel meer batterij dan wi-fi. Nu hebben we ervoor gezorgd dat het horloge 'slaapt' als het niet wordt gebruikt."

KiGo zoekt nog naar een oplossing voor de lokalisatie op het strand. Clark: "Omdat het systeem met Maps werkt, zie je niet wanneer het eb en vloed is. Dan lijkt het met eb alsof je kind in het water is, terwijl het op het strand loopt. Misschien gaan we met satellietbeelden werken, zodat het duidelijk is waar de waterlijn loopt. Het was voor ons een geslaagde proef. We kregen naast deze verbeterpunten ook veel positieve reacties. Misschien komen we volgend jaar met een speciale strandversie."