Volledig scherm
Geoogst vlas wordt niet tot blokken geperst, omdat de vlasrollen voor de verwerking uitgerold moeten kunnen worden. © Mechteld Jansen

Prima weer om te oogsten

'S-HEERENHOEK - Het graan is rijp, de zon schijnt, geen wolkje aan de lucht. Nu is de tijd om te oogsten. Vóór de regens komen. "Want dan heb je kans dat er schot in komt."

Onder een strakblauwe lucht graast de combine het graanveld af. De zon stooft het land, stofwolken omringen de combine, die zich brullend door de tarwe bijt. Boerenzoon Joris Rijk (de zevende generatie alweer) kijkt vanuit zijn verheven plek in de combine uit over het korenveld, dat almaar kleiner wordt. Brede glimlach onder een bezweet voorhoofd.

'Kroon op je werk'

"Mooi werk", zegt hij, terwijl de machine stopt bij de kieper waar het geoogste graan in wordt gestort. "Oogsten is de kroon op je werk. Daar heb je het hele jaar naartoe geleefd." De lospijp van de combine maakt een draai tot het uiteinde boven de kieper hangt. En daar komt de stroom tarwekorrels al: goudgeel, gortdroog graan. Precies zoals de boer het graag heeft.

Rinus Rijk - zesde generatie van boerderij Rijk-Noteboom in 's-Heerenhoek - maakt geen gebruik van loonwerkers. De combine heeft hij samen met de buurman gekocht. Nu helpen ze de buurman even met zijn land, straks gaan Rinus en Joris hun eigen stuk doen. "Het is puik weer. Daar moet je direct gebruik van maken", verklaart de boer met kennis van zaken. De grond is droog en stevig genoeg om de zware combines te dragen zonder dat de aarde stukgereden wordt. Het is zonnig, droog en er staat een lekker briesje. Dat is optimaal, want die wind waait door het gewas; dan droogt het beter op.

Lees meer in de PZC van dinsdag 16 augustus.

Volledig scherm
Vierkante geperste balen kunnen zonder ruimteverlies gestapeld worden voor vervoer. © Mechteld Jansen