Volledig scherm

Prijzen Zeeuwse ziekenhuizen verschillen aanzienlijk

VLISSINGEN - Er zijn grote verschillen tussen de prijzen die de Zeeuwse ziekenhuizen rekenen voor dezelfde ingrepen.

De hoogte van de tarieven varieert van enkele tientjes tot wel honderden euro's. Zo kost een dagbehandeling migraine bij het Admiraal De Ruyter Ziekenhuis 1091,86 en bij ZorgSaam 932 euro. Het plaatsen van een spiraaltje kost in Goes 156,83 en in Terneuzen 313,44 euro. Het is voor het eerst dat een verzekeraar laat zien welke prijzen hij heeft afgesproken met de ziekenhuizen en behandelcentra.

Lijst

Zorgverzekeraar CZ, de grootste in Zeeland, heeft van honderden ingrepen bekend gemaakt wat ze kosten.

Afhankelijk van het soort behandeling is het stuivertje wisselen. De ene keer is ZorgSaam goedkoper, de andere keer het ADRZ. "De lijst geeft niet op alle vragen antwoord", erkent Marie-José van Gardingen van CZ. "Als je de code van je behandeling weet, kun je zien of je goedkoper uit bent in Terneuzen of in Goes. Maar heb je pijn in je buik en weet je nog niet wat er aan de hand is, dan weet je ook niet welke behandeling je krijgt en kun je ook geen kosten vergelijken. Ook zegt de prijslijst niets over de kwaliteit van ziekenhuizen."

Andere werkwijze

ZorgSaam vindt dan ook dat een vergelijking op basis van de prijslijst 'absoluut geen goed beeld geeft'. "De prijzen verschillen omdat ze niet allemaal gebaseerd zijn op de werkelijke kosten", legt Margaret Lafort van ZorgSaam uit. "Tot enkele jaren geleden was er een andere werkwijze om behandelingen te vergoeden."

ADRZ en ZorgSaam weten van elkaar niet welke prijzen ze met verzekeraars afspreken. "De tarieven die CZ nu openbaar maakt, zijn de bedragen waar ADRZ en CZ na onderhandelingen mee akkoord zijn gegaan", zegt Dick Bosscher van ADRZ. "Onderhandelingen met andere zorgverzekeraars kunnen tot heel andere tarieven hebben geleid." Het ADRZ heeft de tarieven voor 2016, 2017 en 2018 vastgesteld, aldus Bosscher. "We kunnen prijzen dus niet zomaar aanpassen."