Volledig scherm
© Thinkstock

Postume eer voor hulp Joodse familie

GOES - Jan Herman Kluiver en Anna Elisabeth Kluiver-Gerretsen uit Goes krijgen donderdag postuum een onderscheiding van het joodse herdenkingsinstituut Yad Vashem in Jeruzalem.

De familie Kluiver bood in de Tweede Wereldoorlog onderdak aan mevrouw Jacobson-van Leeuwen en haar (latere) echtgenoot Paul Jacobson. Vanaf oktober 1943 hebben zij bij meer dan tien adressen ondergedoken gezeten. Over het laatste onderduikadres, bij de familie Kluiver, heeft mevrouw Jacobson geschreven in haar boek Herinneringen en terugblik. "Daar gingen we dan weer, sjouwend met onze koffers, nu richting Goes. (...) In Colijnsplaat aangekomen, het was bijna donker geworden, zei Paul, we gaan naar dominee Kluiver."

Na de bevrijding van Walcheren hielden beide families contact. Tijdens een ceremonie in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam reikt de ambassadeur van Israël, Haim Divon, donderdag de onderscheidingen uit. Dat gebeurt in aanwezigheid van verschillende bewindslieden.Sprekers zijn Jan Terlouw en opperrabbijn Binyomin Jacobs.