Volledig scherm
Burgemeester Jan Lonink van Terneuzen. © Peter Nicolai

Positie Jan Lonink als voorzitter Veiligheidsregio niet ter discussie

MIDDELBURG - De positie van Jan Lonink als voorzitter van het bestuur de Veiligheidsregio is vrijdag niet ter discussie geweest tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur.

Dat bestaat uit de dertien Zeeuwse burgemeesters. In een aantal Zeeuwse gemeenteraden was felle kritiek geuit over de ontstane crisis binnen de Veiligheidsregio. Het zit de volksvertegenwoordigers in de Zeeuwse gemeenteraden vooral dwars dat ze van niets wisten. Ze moesten in de krant lezen dat er binnen de VRZ zware kritiek was op het functioneren van directeur Gerrie Ruijs. In de gemeenteraad van Schouwen-Duiveland werd bijvoorbeeld de vraag gesteld of Lonink nog wel kon aanblijven als voorzitter.

Rustig

Maar zo fel als in de gemeenteraden van leer trokken, zo rustig was het vrijdagmorgen tijdens de vergadering van het Algemeen Bestuur van Veiligheidsregio.

De burgemeesters stemden in met de aanstelling van Elie van Strien als waarnemend directeur en met het laten verrichten van een gedegen onafhankelijk onderzoek naar de hele gang van zaken. Komende maandag krijgen de raadsleden in Zeeland een relaas van de feiten zoals die zich volgens het VRZ-bestuur hebben voorgedaan.