Volledig scherm
Han Polman. © Lex de Meester

Polman: opvang vluchtelingen hoort bij gemeentelijk woonbeleid

MIDDELBURG - Opvang van asielzoekers moet een onderdeel worden van het gemeentelijk woonbeleid, vindt commissaris van de koning Han Polman. Elke gemeente zou permanent woonruimte beschikbaar moeten hebben en houden voor het huisvesten van asielzoekers. Polman wil af van de invloed van de dagkoersen van het aantal nieuwe asielzoekers.

Polman wil een blijvend aantal plaatsen beschikbaar houden, ook in tijden dat de toestroom minder is. "Dan moeten we maar accepteren dat in een centrum waar plaats is voor driehonderd mensen soms maar honderd plaatsen bezet zijn."

Het vaststellen van een structureel aantal opvangplaatsen voorkomt dat het ene moment asielzoekerscentra worden gesloten en er het andere moment weer nieuwe azc's moeten worden gebouwd.

Dit gebeurde onder meer in de gemeente Middelburg. Daar sloot het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) in 2011 het grote asielzoekerscentrum op het voormalige Arduinterrein. Drie jaar later bleek toch weer grote behoefte te zijn aan plaatsen voor asielzoekers en werd een voormalig bejaardentehuis omgebouwd tot azc.