Volledig scherm
Militairen houden de wacht na de aanslagen in Sri Lanka © AFP

Politiechef waarschuwde voor aanslagen, maar daar werd niets mee gedaan

Tien dagen geleden heeft een hoge politiechef in Sri Lanka al een waarschuwing uitgedaan dat er een aanslag op ‘prominente kerken’ op handen was. Dat meldt de Hindustan Times. Ook premier Ranil Wickremesinghe erkende dat de Sri Lankaanse geheime dienst voor de explosies van paaszondag aanwijzingen had van een mogelijke aanslag.

Politiechef Pujuth Jayasundara zou op 11 april al hebben gewaarschuwd in een bericht dat naar alle politieafdelingen in het land ging dat zelfmoordenaars een aanslag wilden gaan plegen. Er moet onderzocht worden waarom toen geen passende maatregelen genomen werden, zei Wickremesinghe zondagavond (plaatselijke tijd) in een televisietoespraak.

,,Een buitenlandse veiligheidsdienst heeft gezegd dat de National Thowheeth Jama’ath een plan heeft zelfmoordaanslagen uit te voeren op prominente kerken, net als de Indian high commission in Colombo’’, zo luidde het bericht. Het zou gaan om leden van de National Thowheeth Jama’ath, een groep radicale moslims.

Een groep die zich Sri Lanka thowheed jamaath  noemt heeft de aanslag op Facebook overigens wel veroordeeld. Het roept ook op mee te werken met de autoriteiten bij het zoeken naar de daders, meldt een bericht.