Volledig scherm
© Keven van der Peet/Thinkstock

Politie rolt grote wietbende op, 20 verdachten aangehouden

MIDDELBURG - De politie heeft een grote henneporganisatie een flinke slag toegebracht. Het gaat om een organisatie die in Zierikzee en Bergen op Zoom twee zeer grote stekkenkwekerijen had.

Daarnaast werd er door die organisatie hennep gekweekt in Hoek, Goes (2x), Haamstede, Oosterland, Scharendijke, Dordrecht, Doetinchem en in kwekerijen in België en Duitsland. Die bende gebruikte een loods op het industrieterrein Borchwerf bij Roosendaal voor de opslag van materiaal om kwekerijen te bouwen en te bevoorraden, zoals meststoffen, potgrond, vijverfolie en filters.

"Het functioneerde als een echt distributiecentrum", aldus rechercheur Peter Groenewegen. Hij is binnen de Zeeuwse recherche de hennepcoördinator en vertelt dat het hennepspecialisten van de politie opviel dat verschillende kwekerijen op precies dezelfde manier waren opgebouwd. "Ook kwamen we telkens bij dezelfde verdachten uit."

Dat leidde tot een groot onderzoek waarbij in totaal twintig verdachten met verschillende nationaliteiten zijn aangehouden in vooral Zeeland en West-Brabant.

In de stekkenkwekerij in Bergen op Zoom trof de politie 1000 hennepplanten en 15.000 hennepstekken aan. In Zierikzee ging het om ruim 1.000 hennepplanten en ruim 6.500 stekken. Door het oprollen van die beide stekkenkwekerijen is de bevoorrading van meer dan honderd kwekerijen verstoord.

Groenewegen en districtschef Ronald Weydema spreken allebei van een zeer professionele bende die zich toelegde op het hele hennepproces. "Van de kweek tot en met de verkoop." De aanhoudingen vonden de afgelopen weken plaats. Nu pas maakt de politie bekend dat het om één grote organisatie gaat.

De verdachten worden waarschijnlijk in augustus berecht.