Volledig scherm
Beeld van de aanhouding in Westdorpe.

Politie gunt publiek steeds vaker inkijkje in haar werk

WESTDORPE - Het politieteam Zeeuws-Vlaanderen trok dinsdag de aandacht met een video op Facebook van een aanhouding, ruim twee weken geleden bij Westdorpe.

Beelden van een dashcam van een politiewagen laten zien hoe twee mannen worden opgepakt die wegrijden bij een leegstaande boerderij waar een hennepkwekerij in opbouw is. Gedecideerd worden de twee in de boeien geslagen en afgevoerd naar Torentijd in Middelburg. De video is inmiddels volop bekeken en gedeeld.

De politie zet in toenemende mate foto's en video's online van haar bezigheden. ,,We willen laten zien wat voor acties wij doen en hoe - in dit geval - een aanhouding in zijn werk gaat", zegt woordvoerster Pierre-Ine Mattheussens. ,,We geven een inkijkje in het politiewerk. Om dat via sociale media te doen, is helemaal van deze tijd. Daar maken we steeds meer gebruik van."

Er zijn geen landelijke richtlijnen en instructies over wat wel en niet wordt gefilmd en gepubliceerd. ,,Er moet ook gelegenheid voor zijn en het mag het werk zelf niet belemmeren. We zorgen er uiteraard wel voor dat verdachten niet herkenbaar in beeld komen. De video's hebben immers geen opsporingsbelang."

Mattheussens acht de kans groot dat de politie sociale media steeds vaker op deze manier gaat benutten. ,,Dat zou heel goed kunnen, afhankelijk van de reacties die we erop krijgen. Maar het mag ook geen doel op zich worden."