Volledig scherm
Grevelingendam © Lex de Meester

Plannen Volkerak en Grevelingen op losse schroeven

DEN HAAG - Het is nog maar de vraag of er weer eb en vloed komt op het Volkerak-Zoommeer en het Grevelingenmeer.

De Tweede Kamer is verdeeld over hoe het moet worden betaald. Bovendien betwist een adviesorgaan van de overheid of het terugbrengen van getij de juiste oplossing is. Op de bodem van het Grevelingenmeer is het een spooklandschap omdat er geen zuurstof is. De voorgestelde oplossing: zeewater toelaten door een opening in de Brouwersdam, waardoor het water ververst. De stinkende blauwalg op het Zoommeer - die soms opduikt - moet verdwijnen als zeewater toestroomt via een gat in de Philipsdam. Peperdure projecten waarvoor geen geld is, ondanks dat Rijk, provincies(Zeeland, Noord-Brabant en Zuid-Holland), gemeenten en ondernemers al geld hebben gereserveerd.

Deltafonds

De PvdA wilde deze week de impasse doorbreken. Ze stelde voor om eerst de Grevelingen aan te pakken. Het Rijk zou het tekort van 75 miljoen moeten betalen uit het Deltafonds. Veel partijen willen dat niet, omdat ze vinden dat het fonds bedoeld is voor zaken als dijkversterking en niet voor het gezond maken van water.

In de nacht van donderdag op vrijdag ging de Kamer akkoord met een nieuw PvdA-voorstel. Besluiten worden uitgesteld naar eind van het jaar, zodat naar geld kan worden gezocht. Gedeputeerde Ben de Reu is daar blij mee, omdat een oplossing anders verder weg was dan ooit.

Negatieve gevolgen

Los van de politieke discussie, legt de Commissie MER, een onafhankelijk adviesorgaan van de overheid, nu een bom onder de plannen. Want die betwist of het terugbrengen van getij wel zo goed is. Letterlijk stelt ze 'dat sommige negatieve gevolgen voor de natuur groter zijn dan eerder verwacht en dat de positieve gevolgen van het terugbrengen van eb en vloed in de Grevelingen en zout maken van het Volkerak-Zoommeer nog onzeker zijn'. De commissie adviseert te onderzoeken wat ervoor nodig is om natuurschade tegen te gaan. Het advies is niet bindend, maar wordt vaak wel opgevolgd.