Volledig scherm
© UWV

Planbureau voorziet gestage groei aantal banen in Zeeland

MIDDELBURG - De komende vijf jaar groeit het aantal banen in Zeeland naar het niveau van 2009. Het ZB Planbureau voorziet een gestage groei van bijna 4.000 banen tot zo'n 190.000. Verder ontstaan tot 2021 nog eens 30.000 vacatures doordat mensen stoppen met werken.

Elke twee jaar maakt ZB Planbureau een voorspelling van de ontwikkeling van de Zeeuwse arbeidsmarkt. Het aantal banen groeit tot 2021 gestaag tot zo'n 190.000 arbeidsplaatsen (werknemers, ondernemers en zzp'ers). Vooral in de sectoren dienstverlening, zorg en bouwnijverheid zal de arbeidsmarkt verbeteren.

Te weinig

ZB Planbureau verwacht dat de komende vijf jaar ongeveer 32.000 mensen nieuw op de Zeeuwse arbeidsmarkt komen. Dat zijn er te weinig om de verwachte 34.000 vacatures in te vullen.

Zo'n 60 procent van de nieuwkomers heeft een mbo-opleiding, 20 procent alleen basisonderwijs of vmbo, 15 procent hbo en 5 procent heeft een wetenschappelijke opleiding.

  1. Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Vrijdag komt het album 'We Moeten Door' van Broederliefde uit. De rappers reageren in deze video op rapteksten die te horen zijn op het nieuwe album. De heren zijn naar eigen zeggen 'heel eerlijk' in de nummers. Vooral in Keskiednis, ofwel geschiedenis. Rapper Emms blik hier terug op een tijd van overwinningen en een slip. Met de slip doelt de rapper op de spreekkoren die hij anderhalf jaar geleden heeft geroepen. Hierdoor moest Broederliefde zich terugtrekken als ambassadeur van de vrede tijdens Bevrijdingsdag. ,,Natuurlijk erken ik daarin mijn fout die ik heb gemaakt''.