Volledig scherm
Piet Pieterse (76) op zijn fiets. © Lex de Meester

Piet Pieterse (76) fietste 5 keer rond de wereld in 9 jaar

MIDDELBURG - Negen jaar nadat Piet Pieterse (76) uit Middelburg op doktersadvies begon met fietsen, heeft hij ruim twee ton op de teller staan. Omgerekend is dat vijf keer de wereld rond. "Best knap voor zo'n oude opa", zei zijn kleinzoon tegen hem.

En zo is het. Pieterse kreeg in 2006 te horen dat hij darmkanker had. Hij werd bestraald, kreeg chemo's en onderging een zware operatie. Hij won van de ziekte, maar het was een zware strijd. Om terug in conditie te komen en te blijven, adviseerde de chirurg hem regelmatig eens een stukje te gaan fietsen. "En ik zeg altijd: advies van de dokter moet je opvolgen, anders moet je er niet naar vragen", vertelt Pieterse lachend.

Dus stapte hij op de fiets. Van tien kilometer per dag na de operatie, bouwde hij het op tot zestig kilometer per dag nu. "Of ik een goede conditie heb? Ik zou zeggen fiets eens een rondje mee en laat mij het tempo maar bepalen", zegt hij fier. Ja, dus.

Verslaving

In al die jaren heeft hij amper tien dagen overgeslagen. Dat doet hij liever niet, want een dag niet gefietst is een dag niet geleefd vindt Pieterse. "Dan zit ik echt niet lekker in mijn vel. Het is een verslaving."

Hij legt bijna altijd dezelfde rondjes af op zijn Batavus, of de 'huis-tuin-en-keuken-fiets' zoals hij hem zelf noemt. 's Morgens Vlissingen, Dishoek en via de kust terug naar Middelburg. 's Middags nog eens een ronde langs Oostkapelle en Veere. "Nee, dat is niet saai. Ik kan iedere ochtend tegen dezelfde mensen 'goeiemorgen' zeggen. En ze kennen me allemaal. Dat is toch mooi?"

Fietshandelaar Sam Kluijfhout uit Dishoek vindt de mijlpaal van Pieterse zo bijzonder, dat hij hem vrijdagmiddag gaat huldigen. "Maar eerst fiets ik wel mijn rondes, hoor", zegt Pieterse stellig.

Piet Pieterse heeft in negen jaar meer dan 200.000 kilometer gefietst.