Parlevinkers uit Wemeldinge winnen Kern met Pit

KAMPERLAND - Het project Historie van de Parlevinkers uit Wemeldinge is de winnaar van de Zeeuwse editie van Kern met Pit 2015. Dat heeft gedeputeerde Harry van der Maas zaterdagmiddag bekendgemaakt in Kamperland.

Volledig scherm
Rechts op de foto van der Maas, links van Klink

Dat gebeurde tijdens de startbijeenkomst van de nieuwe editie van Kern met Pit. Daaraan doen acht projecten mee, verspreid over heel Zeeland.

Het afgelopen jaar zijn zes projecten gerealiseerd. Kern met Pit is een landelijke wedstrijd die jaarlijks wordt georganiseerd om de leefbaarheid in kernen en wijken te stimuleren.

Het project over de parlevinkers is opgezet vanwege het honderdvijftigjarig bestaan van het Kanaal door Zuid-Beveland. Parlevinkers waren ondernemers die op de sluizen van Wemeldinge en Hansweert producten leverden aan passerende schepen. Na 1993, toen het kanaal om Wemeldinge heen werd gelegd, verdwenen ze. Met het project willen inwoners van Wemeldinge de verhalen rondom de parlevinkers bewaren en hun economische betekenis voor de streek beschrijven. Dat gebeurt onder meer met een website en een facebookpagina. Er wordt gewerkt aan een boek en een expositie.

Het project doet op 19 maart mee aan de landelijke finale van Kern met Pit in Utrecht. Uit handen van Van der Maas nam Hans van Klink een cheque van 1500 euro in ontvangst. Dat kwam bovenop de 1000 euro waarmee alle gerealiseerde projecten van 2015 zaterdagmiddag werden beloond. Dat waren naast de parlevinkers de zwengelpomp van Speelhof Hoogezael in Middelburg, de Kracht van Verhalen in Biervliet, het Olmenpleintje in Middelburg, de website van en voor Waarde en de Sportkooi in Oud-Vossemeer.

De projecten die doorgaan voor de wedstrijd Kern met Pit 2016 zijn: Rond de pomp in Kamperland, Natuurspeelplaats Aardenburg, Op de kaffie in het AZC in Goes, Pluktuin Hof 't Seijs in Middelburg, Middelburg Rozenstad, de dorpscoöperatie 's-Heer Hendrikskinderen, Kijk eens naar Biervliet en Kloostergronden uit Vrouwenpolder.