Volledig scherm
Het betonnen schip Le Serpent werd op 8 juli 2011 bij Scharendijke afgezonken als duikobject. archieffoto Dirk-Jan Gjeltema

Paradepaardje duikprovincie Zeeland onveilig door gebrek aan onderhoud

SCHARENDIJKE - Sportduikers luiden alarmbellen over de veiligheid rond het wrak van de Serpent in de Grevelingen. 

Het betonnen schip werd vijf jaar geleden westelijk van de jachthaven bij Scharendijke afgezonken als oppepper voor dat duikgebied. Ondanks afspraken over het eigendom en beheer, lijkt niemand zich meer verantwoordelijk te voelen voor het onderhoud.

Met als gevolg dat één van de twee markeringsboeien (op het achterschip) ontbreekt, de geleiderails langs het wrak is gebroken en ook de stangen zijn verdwenen, waaraan bij het opstijgen na een duik van 23 meter de noodzakelijke tussenstops op verschillende diepten moeten worden gemaakt.

Klachten

De huidige eigenaar Sean van Ielen van duikcentrum De Kabbelaar kent de klachten. Maar hij ziet zich niet gebonden aan het onderhoudscontract met het Natuur- en Recreatieschap de Grevelingen. Zijn voorganger had dat contract nooit mogen tekenen, meent Van Ielen. Wettelijk is het sportduikers namelijk niet toegestaan onder water werkzaamheden te verrichten. Daarvoor moet een professioneel duikbedrijf worden ingehuurd en dat is Van Ielen dus niet van plan. "Dit is een contract waar ík niks mee kan." Zou hij wel eigenhandig de noodzakelijke reparaties uitvoeren, dan riskeert hij via de arbeidsinspectie een boete van 15.000 euro, voert Van Ielen aan.

Meer over de veiligheid rond het duikobject vrijdag in de PZC.