Volledig scherm
© Henri Bruntink - de Stentor

Ouderen kunnen straks met elektrisch autootje op stap

OOSTKAPELLE - Even naar een vriendin voor een kopje koffie of een visje eten in het dorp. Voor ouderen die moeilijk ter been zijn, zijn het vaak te lastige uitjes. Een elektrisch autootje op bestelling in Serooskerke, Oostkapelle en Zoutelande, moet dat voor hen makkelijker maken. 

Drie grootgrutters in de drie dorpen investeren een fors bedrag in het project dat een half jaar gaat draaien. DAM Nederland levert het elektrische autootje iYYO.

DAM heeft al vier grote tuktuks langs de Veerse kust rijden en sinds kort ook een iYYO bij het parkeerterrein van het Vlissingse ADRZ. Dat brengt ziekenhuisbezoekers heen en weer naar de hoofdingang.

Rollator

Ton den Dikke van de Emté in Oostkapelle: "Het idee ontstond twee jaar geleden toen die grote tuktuks hier op het dorp kwamen. Maar ik zag ouderen niet met rollator en al in zo'n ding stappen. Er moest iets anders komen. DAM kwam dit jaar met dat elektrische autootje voor maximaal vier personen. In eerste instantie hoopten we het Walcherenbreed op te zetten. Maar dat lukte niet, dus hebben wij met z'n drieën besloten het project te financieren. Wij geloven er echt in, milieuvriendelijk en maatschappelijk verantwoord. De chauffeurs komen via Orionis."

Jan Markering van DAM Nederland: "We hebben dit ook al in Vlaardingen, Schiedam en Delft en dat loopt goed. De chauffeurs voor de tuktuks in Veere komen ook via Orionis. Er is al een behoorlijk aantal doorgestroomd naar betaald werk."

Andere ondernemers

Den Dikke: "Het zou fijn zijn als andere ondernemers aanhaken. Dat iemand die naar de kapper wil, daar z'n ritgeld bijvoorbeeld terugkrijgt. We zijn er nog niet helemaal uit wat een ritje moet kosten. Er is sprake van twee euro tot drie kilometer en vier euro als je verder gaat. Maar dat hangt er natuurlijk ook vanaf of en hoeveel ondernemers hier in meegaan. Het zou natuurlijk fijn zijn als je het gratis kunt aanbieden. We beginnen 1 september. Na het seizoen. Dit is echt iets is voor de eigen inwoners, niet voor toeristen. Dat kan altijd in een later stadium. We bekijken straks hoe we verder gaan. Natuurlijk hopen we dat er snel een tweede autootje komt. Er is nu een rooster; twee dagen Zoutelande en drie dagen Oostkapelle en Serooskerke samen."

Het autootje wordt zaterdag gepresenteerd tijdens de Oostkapelse Dag. Dan wordt ook het telefoonnummer bekendgemaakt waarmee ouderen het kunnen bestellen.

  1. Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Broederliefde reageert op eerlijke en persoonlijke rapteksten

    Vrijdag komt het album 'We Moeten Door' van Broederliefde uit. De rappers reageren in deze video op rapteksten die te horen zijn op het nieuwe album. De heren zijn naar eigen zeggen 'heel eerlijk' in de nummers. Vooral in Keskiednis, ofwel geschiedenis. Rapper Emms blik hier terug op een tijd van overwinningen en een slip. Met de slip doelt de rapper op de spreekkoren die hij anderhalf jaar geleden heeft geroepen. Hierdoor moest Broederliefde zich terugtrekken als ambassadeur van de vrede tijdens Bevrijdingsdag. ,,Natuurlijk erken ik daarin mijn fout die ik heb gemaakt''.