Volledig scherm
De gestolen Toyota Corolla bij autobedrijf Van der Poel in Hulst. © Autobedrijf Van der Poel

Oude Toyota's gejat bij Zeeuwse autodealers

HULST - Dieven hebben het in Zeeland gemunt op oude Toyota Corolla’s. De afgelopen weken werden vier auto’s van dit type gestolen bij autodealers in Hulst, Krabbendijke, Goes en Vrouwenpolder. De diefstal gebeurde telkens op dezelfde manier.

"Een man van medio dertig uit Bergen op Zoom komt een proefrit maken met een Toyota Corolla", vertelt verkoper Joris Ducarmon van autobedrijf Van der Poel in Hulst. Daar werd afgelopen maandagnacht een Toyota gestolen. "De man is tevreden, maar wil nog met zijn vriendin overleggen. Een dag later is de auto verdwenen." 

Precies hetzelfde gebeurde bij Milhous in Goes, Poppe in Vrouwenpolder en Oostpolder in Krabbendijke. De vier autodealers vermoeden dat de man die de proefritten maakt, ook verantwoordelijk is voor de diefstallen. "Het is me allemaal té toevallig", zegt Sebastian Milhous van het gelijknamige autobedrijf. "En ik weet bijna honderd procent zeker dat hij bij nog meer bedrijven heeft toegeslagen." 

'Georganiseerde misdaad'
De dief lijkt met opzet kleinere autodealers te kiezen die hun auto’s langs de openbare weg hebben staan. Milhous vermoedt dat de auto met een trailer is weggesleept of dat de autosleutel is nagemaakt. "Het is gewoon georganiseerde misdaad."

De dealers hebben aangifte gedaan bij de politie. Die heeft de zaak in onderzoek. "Je mag niet zomaar aannemen dat de man die de proefritten maakt, ook de dader is", zegt woordvoerder Willem van Hooijdonk.

Wat Van Hooijdonk wel opvallend vindt, is dat de daders het voorzien hebben op oudere auto’s. "Meestal gaat het om populaire types zoals een Volkswagen Golf." Milhous vermoedt dat de auto’s via de haven van Antwerpen verscheept worden naar bijvoorbeeld Afrika.