Volledig scherm
Vlnr: Jeroen van Ooijen (Entraz), Chris de Ridder (ISVB), bewoner Kees Kouwenberg en Jan-Willem de Hoop (Entraz). © Ruben Oreel

Oude flats veranderen van energieslurper in spaarpot

MIDDELBURG - Kun je energieslurpende flats uit de jaren zeventig omtoveren tot spaarappartementen? Ja, dat kan, als je het slim aanpakt en samenspeelt. Een rondootje tussen de eigenaren/bewoners, Ingrid Sinke Vastgoed Beheer BV (ISVB) die de flats in de Mazzinilaan in Middelburg in beheer heeft en de Zeeuwse coöperatie Entraz levert het bewijs.

Een pakket aan uitgekiende maatregelen bespaart de soms hoogbejaarde eigenaren gemiddeld 15 procent op hun energiekosten. Het kost de bijna 200 bewoners ook niks meer dan een reguliere vervanging van de ketel. Plus dat er voor hetzelfde bedrag nog veel meer plussen uit de bus konden komen. Ledverlichting bijvoorbeeld.

Er is geen geheim van de smid. De sleutel is krachtenbundeling. ISVB kwam toevallig in contact met coöperatie Entraz. Dat is een samenwerkingsverband dat is opgericht door Installatie Techniek Nieuwenhuijse, Bouwbedrijf Kambier, BMD Advies, Widea Consultancy en Island Solar. "Binnen Entraz hebben we alle specialisten in huis om een pand duurzamer te maken. Als jonge coöperatie zochten we een sprekend voorbeeldproject. Ingrid Sinke Vastgoed Beheer bood dat ons met drie oudere flats aan de Mazzinilaan in Middelburg", legt Jeroen van Ooijen van Entraz/Widea Consultancy uit.

Slurpers

De praktijk. Wat leverde een grondige studie van de flatgebouwen op? De Hoop: "Om te beginnen, stonden er twee joekels van ketels en dito gasmeters in. Daar kon je bij wijze van spreken een half ziekenhuis mee verwarmen. Dat zijn dus grote energieslurpers."

En als ISVB niet toevallig op Entraz was gestuit, waren er weer twee stookgiganten teruggeplaatst. Chris de Ridder, technisch medewerker van ISVB: "Want zo gaat het vaak binnen een Vereniging van Eigenaren. Ze sparen tien jaar voor de vervanging van de cv-ketel. Meestal komt er eenzelfde type ketel voor terug. Want die is toch ooit zo berekend?"

Entraz kwam tot de slotsom dat het een tandje minder kon. "We hebben kleinere, zuinige ketels geplaatst. Ook konden we zo de enorme gasmeters vervangen. Dat had ook effect op de vastrechtvergoeding die de VVE aan Delta betaalt. Die is gehalveerd."

Besparing

Het ging ook niet om klein geld. Per flat was 80.000 euro budget. De nieuwe ketels kosten echter veel minder dan voor de vervanging was berekend. Daarom bleef er geld over voor andere besparende maatregelen. Zonnepanelen op het dak werden al gauw afgestreept. Te ingewikkeld met zoveel eigenaren. Wel kwam er ledverlichting en werden de ventilatiepompen vervangen door zuinige exemplaren. Entraz adviseerde tevens betere raamisolatie. Al met al leidt dat 15 procent energiebesparing.

En bevalt het? Bewoner Kees Kouwenberg: "Ik ben er blij mee. Maar er wonen hier ook 90-jarigen die graag een basistemperatuur van 24 graden wensen. Tja, dat kan niet meer altijd."